Care sunt si cum sa alegi cele mai bune baterii auto

Care Sunt Si Cum Sa Alegi Cele Mai Bune Baterii Auto

Ca si in cazul multor alte elemente ale unui vehicul, bateria face parte dintr-un ansamblu care face posibila functionarea sa. Fara energia electrica pe care o furnizeaza, nu este posibila pornirea motorului sau a altor elemente auxiliare legate de confort si siguranta, de aceea este bine sa stii cat mai multe informatii atunci cand iti alegi o baterie auto noua.

top 3 cele mai bune baterii auto

Baterie auto Varta Silver 74AH 574402075 E38

Baterie Auto Varta Silver 74ah 574402075 E38
Vezi pret recomandarea autonapoca

Baterie auto Bosch S3 70Ah 640A 0092S30070

Baterie Auto Bosch S3 70ah
Vezi pret cea mai vanduta

Baterie auto Rombat Cyclon 55Ah 450A 12V

Baterie Auto Rombat Cyclon 55ah
Vezi pret cea mai ieftina

Bateriile au de obicei o durata cuprinsa intre 3 si 5 ani, asa ca mai devreme sau mai tarziu va trebui sa iti achizitionezi una pentru vehiculul tau.

Ce tipuri de baterii poti gasi pe piata? Care sunt cele mai bune? Vom raspunde la aceste si la alte cateva intrebari in cele ce urmeaza.

Ce este o baterie auto?

Dupa cum am spus in introducere, bateria este responsabila pentru furnizarea de energie electrica vehiculului, permitand motorului si elementelor auxiliare sa functioneze corect.

Citeste si: Ghid complet: Cum sa alegi cel mai bun ulei de motor pentru masina ta diesel

Functia principala a bateriei este de a promova pornirea motorului, determinand ulterior alternatorul sa functioneze. De asemenea, il susține pe acesta din urma atunci cand este necesar să alimenteze elemente precum accesorii de ventilatie, siguranta, multimedia etc. sau când mentii motorul la ralanti si nu ofera alternatorului puterea necesara.

Cum Functioneaza Bateria Unei Masini
Cum Functioneaza Bateria Unei Masini

Functionarea bateriei unei masini

Bateria genereaza energie electrica datorita unui proces chimic si consta din mai multe elemente care contribuie la proces:

  • Acumulatorul conține mai multe placi, de obicei cinci negative și patru pozitive care sunt legate printr-o punte;
  • Compartimentul contine o solutie de electroliti compusa din apa distilata si acid sulfuric;
  • Combinatia dintre aceasta solutie si plăci (de obicei de plumb) produce reactia care genereaza curent electric;
  • Prin livrarea de energie electrica la baterie, procesul se inverseaza, permitand sulfatului sa se intoarca de pe placi in solutia de electroliti si sa reincarce bateria;
  • Tensiunea maxima pe care o poate gestiona acest proces este de 2,2V, deci sunt mai multe unite in serie, crescand astfel dimensiunea placilor, ceea ce face posibila obtinerea bateriilor de 6, 12, 18 si chiar 24V;
  • Cand vorbim despre capacitatea unei baterii, o exprimam în amperi / ora (Ah): intensitatea curentului capabila sa reziste fara a fi reincarcata intr-o ora de utilizare.

Tipuri de baterii auto

In prezent, pe piata exista o gama larga de diferite tipuri de baterii de diverse calitati:

Baterii de plumb

Celulele umede: sunt cele mai frecvente datorita costului redus. Acestea contin placi de plumb pozitive și negative izolate una de alta si suspendate în acid sulfuric. In plus, bateria contine o placa negativa suplimentara care impiedica deteriorarea celor pozitive. Intretinerea lor este aproape nula, desi sunt sensibile la climele nefavorabile.

Citeste si: Review Tester auto Carista: este sau nu mai bun decat OBDeleven?

Calciu: sunt putin mai scumpe, dar sunt și foarte frecvente si se aseamana in privinta conceptului cu celulele umede, dar placile sunt fabricate dintr-un aliaj de calciu. Datorita acestui fapt, coroziunea lor este evitata si auto-descarcarea datorata pierderii de lichid este redusa cu pana la 80%. Astfel, acestea au o durata mult mai mare, desi trebuie sa eviti supraincarcarea unei astfel de baterii pentru a nu deveni inutilizabila.

VRLA: aceste acronime reprezinta „Valve Regulated Lead Acid” ca urmare a supapelor de siguranta din interiorul bateriei. Datorita acestora, nu exista nicio posibilitate de pierdere a lichidului atunci cand gazul este presurizat in stare lichida. Exista doua tipuri:

AGM: sunt denumite de obicei „uscate” deoarece nu este necesara utilizarea apei sau a gelului, deoarece folosesc fibra de sticla pentru a separa electrolitii. Sunt foarte puternice si au dimensiuni reduse.

Gel: folosesc silicon pentru a da acidului o densitate mai mare. Rezista foarte bine la descarcarile de intensitate mare, dar nu sunt recomandate pentru pornirea motoarelor.

Tipuri De Baterii Auto
Tipuri De Baterii Auto

Baterii cu ciclu profund

Acest tip de baterie se descarca foarte repede, deoarece are capacitatea de a furniza energie pentru o perioada lunga de timp. In acest caz, placile sunt mai groase, ceea ce permite o capacitate de incarcare mai mare. Sunt frecvente la masinile electrice sau cu nevoi mari de acest tip de energie.

Baterii litiu-ion (Li-Ion)

Cu siguranta, aceste tipuri de baterii sunt mai cunoscute, deoarece respecta acelasi concept cu cel al telefoanelor mobile, laptopurilor si altor dispozitive electronice obisnuite.

Folosesc sarea de litiu si incorporeaza un circuit care le protejeaza de suprasarcini, dar au dezavantajul ca performanta lor scade la temperaturi scazute. In schimb, ofera o autonomie foarte buna, cu o greutate redusa. Fiindca sunt extrem de scumpe, acestea sunt mai des intalnite pe masinile de ultima generatie sau electrice.

Citeste si: Cele mai bune aplicatii online de verificare istoric auto

Toate acestea sunt importante atunci cand vine vorba de cunoasterea amperajului si dimensiunii bateriei potrivite pentru masina ta, fie ca este pe benzina sau motorină, deoarece o manipulare sau alegere nepotrivita ar putea reduce durata de viata utila sau ar putea cauza o problema electrica.

Care este durata de viata a unei baterii auto?

Bateria auto are o durata de viata limitata ( de obicei pana la 5 ani). Prin urmare, este indicat sa acorzi atentie posibililor factori care indica faptul ca este timpul sa o înlocuiesti:

  • Indicator de defectare a bateriei;
  • Inceput mai energic;
  • Borne slabite sau ruginite;
  • Defectiuni electrice intermitente;
  • Dificultati la pornirea motorului.

Situatii precum temperaturi extreme, fortarea ciclurilor de pornire, utilizarea elementelor cu un amperaj mai mare decat bateria sau nepornirea masinii pentru perioade lungi de timp vor duce la reducerea duratei de viata a bateriei.

Care Este Durata De Viata A Unei Baterii Auto
Care Este Durata De Viata A Unei Baterii Auto

Cum alegi cea mai buna baterie auto?

Inainte de a alege produsul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale, trebuie sa cunosti parametrii care iti vor permite sa faci comparatii pe baza unor criterii rezonabile.

Voltaj

Indica forta cu care circula curentul electric. Vehiculele usoare folosesc de obicei maximum 12 V (volti) si vehiculele grele 24 V. Acest punct este vital pentru a evita deteriorarea vehiculului tau, deci trebuie sa stii clar ce tip de baterie ai nevoie, adica de cati volti.

Capacitatea nominală

Este cantitatea de curent electric pe care dispozitivul il foloseste pentru a actiona motorul atunci cand este la 0 ° C. Acest lucru va depinde de elementele electrice cu care este dotat vehiculul tau, fiind în general suficienta o baterie de 55 Ah (amperi / oră) pentru o utilitara putin echipata. Trebuie aleasa una de cel puțin 95 Ah pentru un SUV diesel, din moment ce vehiculele echipate cu acest tip de motor au nevoie de o capacitate nominală mai mare.

Amperaj

Aceste date sunt relevante pentru pornirea vehiculului, deoarece indica forta electrica pe care bateria este capabila sa o genereze la un moment dat: la -18 ° C si fara a scadea sub 12 V la masini si 24 V la camioane.

Aceasta masurare se reflecta in A (amperi) si este deosebit de importanta in zonele reci intrucat exista riscul sa nu poti porni masina.

Puterea de pornire

Este energia pe care bateria o va putea furniza motorului pentru pornire. Nu ar trebui să alegi niciodata o baterie cu o putere de pornire mai mică de 300 A, mai ales daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi de ingheț iarna.

Dimensiunea

Este important să fii atent la dimensiunile bateriei sau va exista riscul sa nu poti monta noua baterie in spatiul prevazut pentru aceasta in compartimentul motorului. Deci este esential sa masori inaltimea, latimea si lungimea pentru a evita o achizitie in zadar.

Top 3 Producatori De Baterii Auto
Top 3 Producatori De Baterii Auto

Top 3 producători de baterii auto

Realizarea unui top cele mai bune baterii auto este o chestiune complexă, deoarece fiecare dintre noi are anumite nevoi și bateria care poate oferi cel mai bun serviciu unui sofer nu trebuie neapărat să fie aceeasi pentru restul.

3 dintre cei mai cunoscuți producătorii de baterii auto sunt Varta, Bosch, Duracell.

Baterii auto Varta

Indiferent unde te duce drumul pe care te afli, bateria Varta iti ofera toata puterea de care ai nevoie pentru a ajunge acolo.

In prezent, produsele brandului Varta echipeaza  milioane de vehicule. Inginerii sai pun in fiecare baterie Varta expertiza si precizie. Bateriile Varta ofera o durata de viata mai lunga, coroziune mai redusa si costuri de intretinere mai mici, calitati pe care le vei gasi in produsele pe care le vei alege. Alegand o baterie Varta, vei avea parte de o experienta premium. Pretul unei astfel de baterii pleaca de la 90 lei si poate ajunge la 2500 lei.

Baterii auto Bosch

Bateriile Bosch constituie energia si puterea maxima garantate pentru vehiculul tau. Tehnologia germana le face mai fiabile si mai durabile. Acestea ofera cele mai bune performante in conditii extreme, indiferent de originea si marca vehiculului tau. Exista o gama larga de modele, pentru toate tipurile de vehicule: masini, camioane, motociclete, masini grele, masini electrice etc. Pretul unei baterii Bosch pleaca de la 170 lei si poate ajunge la 1500 lei.

Baterii auto Duracell

Duracell este lider mondial in fabricarea de baterii alcaline de inalta performanta, baterii speciale si acumulatori. Este un brand cunoscut pentru angajamentul sau fata de calitate, incredere si inovatie. Bateria auto Duracell este recunoscuta pentru rezistenta, puterea si energia mari si pornirea mai rapida. Pretul sau pleaca de la 279 lei si poate ajunge la 1100 lei.

Acestea fiind zise, decizia iti apartine. Care crezi ca este cea mai buna baterie auto pentru masina ta?

Baterii auto recomandate

[ux_products type="row" equalize_box="true" cat="15972" orderby="rand"]
Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.