Ce trebuie sa faci pentru a lua ITP-ul din prima

ITP-ul (Inspectia tehnica periodica) se efectueaza la autoturisme la fiecare 2 ani. Aceasta inspectie se poate efectuata la RAR – Registrul Auto Roman sau la un service autorizat. Pentru a fi sigur ca masina va trece din prima ITP-ul, asigura-te ca ai folosit piese auto de calitate si ca masina este pusa la punct din toate punctele de vedere.

Iata ce trebuie sa faci pentru a lua ITP-ul din prima:

Controlul luminilor si al semnalizarii

Verificati pe rand toate luminile prezente pe masina: faza lunga, faza scurta, semnalizare, proiectoare ceata, lumina de la marsalier, bec-urile de la nr de inmatriculare etc. Verificati si functionarea avertizarilor sonore: claxonul, senzorul de parcare, alarma. Orice bec este important si nefunctionarea corespunzatoare duce la picarea ITP-ului.

Controlul directiei

Circuland in afara localitatii cu o viteza mai mare de 60 km/h, luati mainile de pe volan si observati daca automobilul isi pastreaza directia de deplasare. Daca nu isi modifica traiectoria, atunci mecanismul este bine reglat. Verificarea da rezultate doar daca anvelopele sunt umflate corespunzator (nu exista diferente intre presiunea la pneul din stanga si cel din dreapta), sunt la fel de uzate si doar daca deplasarea se face in linie dreapta si se ruleaza pe o suprafata perfect orizontala.

Controlul franelor

Puteti verifica la un service placutele de frana si discurile sau sabotii de frana. Nivelul lichidului de frana poate fi verificat si de catre dvs. In caz ca nivelul este scazut, completati cu lichid conform indicatiilor din cartea masinii. Aceasta verificare este foarte importanta, deoarece peste 40% dintre masini sunt respinse pe motiv de frane dereglate. Puteti face si o verificare pe un drum asfaltat mai putin circulat sau intr-un poligon de conducere: dupa un rulaj de cativa kilometri pentru a incalzi franele, la viteza de 40 km/h efectuati o franare. Masina trebuie sa se opreasca fara scrasnet de frane si fara sa se abata de la traiectoria rectilinie.

Controlul functionarii centurilor de siguranta

Verificati functionarea centurilor de siguranta existente pe fiecare loc. Cand trageti brusc, cu putere, de centuri, trebuie sa se blocheze, iar daca trageti incet, ele trebuie sa se deruleze.

Controlul functionarii motorului si a poluarii

La orice service auto se poate face un test de noxe. O alta varianta este sa alimentati cu benzina cu aditiv cu cateva saptamani inainte de a merge la ITP. Pentru ca motorul sa functioneze bine, trebuie ca filtrele de aer si ulei sa fie inlocuite la timp, iar catalizatorul sa functioneze corect.

Controlul aspectului exterior, interior si a lotului de bord

Recomandarea noastra este sa mergeti cu masina spalata la ITP. Verificati si completati nivelul fluidelor: ulei motor, lichid antigel, lichidul pentru parbriz, servofrana si servodirectia. Verificati prezenta rotii de rezerva, care trebuie sa fie umflata corect, a cricului si a cheilor de interventie si a altor echipamente obligatorii, cum ar fi triunghiul reflectorizant, trusa medicala omologata, in termen de valabilitate, prezenta stingatorului functional.

Articol recomandat de Pieseautoacasa.ro – magazin piese auto si accesorii.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.