Cum procedam in cazul unui incendiu auto

Incendiul din Colectiv a scos la iveala pericolele la care suntem expusi in fata unui incendiu si din acest considerent trebuie sa fim informati cu privire la procedurile in cazuri de urgenta. Deoarece autoturismul are foarte multe piese care lucreaza la temperaturi inalte, in anumite circumstante poate lua foc.

Cuzele pentru care o masina poate lua foc 

In peste 65% din cazurile in care o masina ia foc, e vorba de o izolatie proasta la instalatia electrica. In general, incendiile se produc ca urmare a unor cabluri izolate prost si care in timp s-au mancat, ajunga sa faca un scurt-circuit.

(P) Spray stingator incendiu Reinold Max la super pret!

Unde apare focul intr-o masina?

De cele mai multe ori in partea din fata a masinii. Adica sub bord, in bord, sub capota sau in zona in care este aeroterma si ansamblul de stergatoare. Insa au fost si cazuri de incendii care au pornit din habitaclu, de sub bancheta sau din portbagaj, acolo unde era rezervorul. Asadar, nu este un loc anume in care debuteaza un foc.

Cum recunoastem un incendiu in masina?

Un incendiu il recunoastem dupa fum, miros si flacari. Sa nu credeti ca e ca in filme : masina nu explodeaza, nu apare vreun incendiu brusc, mare, cu flacara deschisa. De la o scanteie mica, se aprinde un plastic, un cauciuc, si daca nu este observat se va extinde la toata masina. Prin filtrul de aer, mirosul se va simti in masina. Daca focul este in spatele masinii, sa speram ca ne vor atentiona alti soferi ca este ceva in neregula cu masina.

Ce facem cand vedem foc la bord?

Atunci cand simtiti miros de fum, iese fum de sub capota sau vedeti foc deschis trebuie sa opriti de urgenta masina. Scoateti cheia din contact si va asigurati ca toti pasagerii au parasit interiorul. Ridicati capota si pulverizati continutul extintorului in locul in care fumega sau ies flacarile (ideal este sa scoateti bornele de la baterie).

Daca extintorul dvs nu este suficient de mare sa stinga focul, incercati sa opriti alti participanti la trafic sa va dea extinctoarele proprii. In cazul in care focul nu poate fi controlat cu ajutorul extinctoarelor din dotare, trebuie sa sunati la 112.

Masina risca sa explodeze?

Masinile explodeaza in filme si mai rar in realitate. Daca focul este localizat in partea din fata, este imposibil sa avem parte de o explozie. Focul va fi intretinut de tot ce inseamna plastic, cauciuc, furtun sau izolatie insonorizanta a capotei si nu se va intinde si in habitaclu. Daca focul este localizat in zona rezervorului, exista sansa ca acesta sa explodeze, dar nu in toate cazurile.

Un experiement realizat de cei de la Brain Games pe aceasta tema

Pasi de urmat pentru a fi in siguranta in caz de incendiu :

  1. Fa-ti asigurare Casco la masina care sa aiba inclusa si despagubirea in caz de incendiu;
  2. Verifica periodic instalatiile electrice pentru izolare si supraincalzire, dar si tot circuitul de alimentare cu carburant pentru scurgeri;
  3. Ia-ti un extinctor de capacitate mare: 3 sau chiar 6 kg, chiar daca ocupa loc mai mult;
  4. Instaleaza-ti extinctorul in habitaclu, nu in portbagaj;
  5. Sa nu cumperi niciodata extinctoare mai mici de 1 kg. Acele spray-uri nu vor stinge nici macar carbunii ramasi dupa un gratar;
  6. Foloseste orice alt material daca stingatorul s-a terminat: apa, suc, etc;
  7. Opreste-te cand trebuie: daca pierzi de sub control focul, retrage-te si cheama Pompierii.

Sursa foto: detik.club

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.