Esti in cautarea unui ulei de motor diesel potrivit pentru masina ta? Nu stii cum sa-l alegi pentru ca motorul sa functioneze in cele mai bune conditii? Nu-ti face griji. In acest articol iti vom oferi toate informatiile necesare pentru a sti cum sa alegi cel mai bun ulei de motor diesel.
Top 3 uleiuri auto diesel recomandate
Ulei motor Motul 8100 X-Clean+ 5W30
Ulei motor Mobil Super 3000 X1, 5W40
Stim cat de scumpe sunt masinile. Si mai stim ca majoritatea oamenilor fac tot posibilul pentru a prelungi viata masinii lor.
Acesta este motivul pentru care, in prezent, exista o gama variata de ulei de motor in industria auto. Motoarele diesel necesita intretinere frecventa si schimbari de ulei dese pentru a le proteja si mentine curate. De asemenea, este important sa te asiguri ca motorul masinii tale functioneaza corect si eficient chiar si sub presiune.
In acest articol, iti vom dezvalui cateva informatii utile despre uleiul de motor diesel, pentru a putea alege uleiul potrivit pentru masina ta.
Ce este uleiul de motor diesel
Uleiul de motor diesel este folosit pentru a lubrifia motorul si nu trebuie confundat cu motorina. Atunci cand schimbi uleiul de motor trebuie sa alegi aleg un ulei special conceput pentru motorul diesel, nu pentru motorul pe benzina.
Procesul de alegere ar trebui sa se reduca la achizitionarea unui ulei compatibil cu motorul masinii tale. Astfel te-ai asigura ca piesele vehiculului tau functioneaza cat mai usor si eficient posibil.
Citeste si: Review aditiv ulei motor Super Dura Lube
Uleiul de motor diesel este foarte similar cu uleiul de motor pe benzina. Ambele motoare au uleiuri de baza care sunt formulate cu o varietate de aditivi pentru a modifica proprietatile particulare ale uleiului. Diferenta dintre cele doua depinde de cantitatea de aditivi folositi.
Motoarele diesel absorb mai mult carbon, in timp ce motoarele pe benzina tind sa absoarba mai multa umiditate si gudron. Uleiurile de motor diesel contin mai multi dispersanti si mai multi aditivi anti-uzura.
In plus, motorul diesel necesita ulei cu vascozitate mai mare, spre deosebire de motorul pe benzina, care produce doar mai multa caldura. Pe scurt, uleiurile de motor diesel contin mai multi aditivi, deoarece sunt supuse unor conditii mai dure.
La ce foloseste uleiul de motor
Uleiul contribuie la functionarea corespunzatoare a motorului. Unele dintre beneficiile sale sunt:
Lubrifierea pieselor aflate în frecare constanta, reducand-o la randul sau si astfel incetinind uzura partiala.
Racirea motorului, deoarece energia pierduta prin frecare si combustie determina cresterea temperaturii motorului. Lubrifierea ajuta la eliberarea caldurii prin circuitul de lubrifiere.
Curatare, deoarece se acumuleaza praf sau reziduuri de ardere, fluxul de ulei transporta aceste impuritati catre filtrul de ulei.
Protectie anticoroziva, motorul se corodeaza din cauza arderilor. Uleiurile moderne au proprietati care incetinesc acest fenomen. Totusi, in timp, le pierd, de unde si importanta schimbarii lor.
Etansarea pistoanelor si cilindrilor, deoarece creeaza pelicule protectoare intre diferite parti.
Utilizarea si schimbarea frecventa a uleiului ajuta la evitarea reparatiilor costisitoare si imbunatateste functionarea motorului daca se foloseste ulei de calitate. Prin urmare, principalele sale beneficii sunt:
- Garantarea duratei de viata utila a motorului;
- Asigurarea functionarii corecte a motorului;
- Reducerea consumului de combustibil si emisiilor de CO2.
Factori de luat în considerare la alegerea celui mai bun ulei de motor diesel
Pentru a putea lua decizia corecta, trebuie mai intai sa stii ce face cel mai bun ulei de motor diesel. In aceasta sectiune, vom discuta cativa dintre factorii pe care i-ai putea lua în considerare pentru a lua decizia corecta.
Grad de vascozitate
Uleiul trebuie sa aiba gradul de vascozitate recomandat de producatorul masinii. Acest lucru este foarte important deoarece va determina temperaturile de pornire ale motorului tau. Alege lubrifiantul care ofera cele mai bune performante chiar si sub presiune.
Vascozitatea are in vedere rezistenta la deformarea treptata. Daca ne referim la uleiul auto, atunci indicele de vascozitate masoara usurinta cu care acel lubrifiant aluneca prin diferitele parti ale motorului, pentru a preveni uzura prematura.
Citeste si: Piesele care se uzeaza cel mai usor la o masina diesel
Vascozitatea uleiului de motor depinde de temperatura. Cu cat este mai fierbinte, cu atat este mai putin vascos uleiul (la fel ca atunci când lasi o sticla de ulei sau miere la rece), care se intareste si isi recapata caracteristicile atunci cand temperatura creste.
Producatorul proiecteaza motorul astfel incat sa functioneze cu un ulei specific. Din acest motiv, intotdeauna trebuie folosit uleiul recomandat de producator.
Cost
Pretul uleiului de motor diesel conteaza. Trebuie sa alegi un ulei bun la un pret convenabil pentru bugetul tau. Exista unele uleiuri ieftine care pot fi bune sau mai putin bune. De asemenea, daca uleiurile sunt scumpe nu inseamna ca sunt si bune. Esential este sa alegi un ulei care sa se potriveasca cu bugetul tau.
Curatenie
Curatenia este un factor important de luat in considerare atunci cand schimbi uleiul. Trebuie sa te asiguri că alegi un uleiul care iti va curata si motorul.
Compatibilitate
Nu toate uleiurile de motor sunt formule adecvate pentru motoarele diesel. Exista si motoare pe benzina care necesita un alt tip de lubrifiant. Trebuie sa te asiguri ca uleiul de motor diesel este compatibil cu motorul tau.
Protectie la uzura
Motorina pe care ar trebui să o alegi nu trebuie provoace daune motorului. In schimb, ar trebui sa ofere motorului protectie maxima la uzura pentru a-i prelungi durata de viata.
Versatilitate
Alege un ulei de motor diesel care este multifunctional si unul pe care il poti utiliza de mai multe ori.
Eficienta
De asemenea, va fi bine sa iei in considerare modul in care uleiul de motor va contribui la promovarea unui consum mai eficient de combustibil.
Tipuri de ulei pentru motor
Pentru fiecare tip de motor exista un tip de ulei recomandat, deoarece motoarele pe benzina nu functioneaza la fel ca motoarele diesel si nici tehnicile de fabricatie nu sunt aceleași ca cele de acum 30 de ani.
Lubrifiantul este unul dintre cele mai importante elemente ale unui motor, deoarece are capacitatea de a-i influenta viata, precum si performanta, consumul si uzura.
Citeste si: Cele mai bune aplicatii online de verificare istoric auto
Dupa cum deja am precizat, functia sa este de a mentine piesele mobile ale motorului lubrifiate, reducand astfel uzura cauzata de frecare, deoarece este capabil sa creeze o pelicula de protectie. De asemenea, mentine piesele curate și ferite de coroziune, controland, de asemenea, temperatura motorului, prin disiparea acesteia.
Pentru ca aceste proprietati sa fie mentinute, este necesar sa fie înlocuit periodic atat uleiul, cat si filtrul acestuia, in functie de tipul de motor si de recomandarile producatorului vehiculului.
Vascozitate
Principala caracteristica a unui lubrifiant este gradul de vascozitate, care nu este altceva decat valoarea care determina capacitatea uleiului de a mentine stabilitatea in functie de temperatura.
Monograd: uleiurile de acest tip au un grad de vascozitate uniform in orice moment, care nu se modifica in timpul iernii sau al verii.
Multigrad: sunt cei mai sofisticati lubrifianti si au un nivel de vascozitate ridicat, care variaza in functie de temperaturi, pentru a proteja optim motorul in toate circumstantele.
Tipuri de clasificare
Exista doua sisteme standardizate care determina caracteristicile lubrifiantilor. SAE, cel mai raspandit in Europa, marcheaza gradul de vascozitate al uleiului si este stabilit de Societatea Inginerilor de Autovehicule. API-ul este mai tipic pentru continentul american, deoarece a fost creat de Institutul American al Petrolului si determina tipul de motor pentru care a fost creat si calitatea lubrifiantului.
SAE
Este responsabil pentru marcarea gradului de vascozitate si este determinat de un cod. Daca uleiul este monograd, va indica un singur numar: 0, 5, 10, 15, 20 etc. In cazul celui multigrad, SAE va indica gradul de vascozitate iarna (cea legata de W, Winter în engleză) si vara, deoarece acest tip de lubrifiant este capabil sa se adapteze la temperaturi si motorul are nevoie de acesta. De exemplu, un ulei cu SAE 15W-40 va avea caracteristicile unui monograd 15 in timpul iernii si al unui monograd 40 in timpul verii. In practica, intervalul de temperatura variaza de la -20 ºC la 150 ºC.
API
Aceasta valoare indica doua lucruri: daca lubrifiantul este potrivit pentru motoarele pe benzina (litera S) sau diesel (litera C) si nivelul sau de calitate. Aceasta ultima valoare creste pe masura ce alfabetul avanseaza. In prezent, nivelul maxim pentru benzina corespunde codului SN si pentru motorina CJ-4.
Fabricatie
In cele din urma, uleiul poate fi impartit in functie de tipul sau de fabricatie, existand trei optiuni:
Mineral: este cel mai de baza in ceea ce priveste performanta si provine din procesul de distilare directa a uleiului. De obicei este recomandat pentru motoarele cu uzura mare si cu multi kilometri acumulati.
Semi-sintetic: este cel mai frecvent si cel recomandat de multi producatori. Acesta ofera performante bune in utilizarea normala si intensa in momente specifice.
Sintetic: a fost conceput în laborator si acest lucru il face sa aiba proprietati mai precise si foarte bune. Este mai putin volatil si rezista mai bine la temperaturi extreme.
Top cele mai bune uleiuri de motor diesel
Ulei de motor diesel Total
Acesta este unul dintre brandurile cele mai solicitate de experti, deoarece foloseste tehnologia ART (Age Resistance Technology) in uleiurile sale, care ajuta la protejarea motorului la maxim datorita interactiunii mari a moleculelor sale, ele sunt, de asemenea, foarte rezistente la modificari de temperatura. Un litru de ulei de la acesta brand poate fi achizitionat cu 23 de lei.
Ulei de motor diesel Repsol
Uleiurile acestui brand sunt intr-adevar unele dintre cele mai bune de pe piata, deoarece au proprietati foarte bune, pe langa respectarea standardelor de siguranta si calitate stabilite pentru aceste produse. Acestea ajuta la protejarea la maximum a motorului si a tuturor componentelor sale mecanice. Pretul unui litru de ulei ce apartine acestui brand este 30 lei.
Ulei de motor diesel Castrol
Cu siguranta ai auzit destul de multe lucruri despre acest brand, deoarece este renumit la nivel mondial datorita calitatii ridicate a uleiurilor si a grasimilor sale, care sunt toate de inalta performanta si pot fi utilizate in mod fiabil pentru orice masina sau motor care are nevoie de ele. Un litru de ulei costa intre 27 si 49 de lei.
Concluzie
Tinand cont de cele mentionate mai sus, suntem siguri ca vei reusi sa alegi cel mai bun ulei de motor diesel pentru masina ta.
Tu ce parere ai despre tipurile de ulei de motor? Care crezi ca este cel mai potrivit pentru masina? Pe care ai de gand sa il achizitionezi?