Site icon Auto Napoca – stiri din lumea auto

Investitiile in inovare si digitalizare sunt principalele motoare care vor propulsa sectorul auto din Romania

Transportation & Mobility Solutions Experience Forum a reunit la finalul lui 2015 specialiști din companiile locale și liderii în dezvoltarea și implementarea soluțiilor software CAD/PLM pentru a discuta despre viitorul sectorului auto din România.

România a intrat în 2015 în topul celor mai mari 10 producători de mașini din Europa, după numărul de autovehicule fabricate, conform datelor prezentate în cadrul  Transportation & Mobility Solutions Experience Forum. Se estimează că până 2021 cele mai mari creșteri ale producției de automobile ușoare le vor înregistra segmentele B (clasa mică) și C (clasa compactă), unde se încadrează autoturismele produse în România.

Sectorul auto din România înseamnă mai mult decât asamblarea de automobile

Întreaga industrie legată de automobile, incluzând atât producția de autovehicule, cât și fabricația de componente auto, a înregistrat în 2015 o creștere de peste 7% (date estimative), față de nivelul anului 2014 când a ajuns la aproximativ 18 mld. de euro. În semestrul I din 2015, exportul de componente auto a crescut cu peste 10%, comparativ cu semestrul I din 2014.

Valoarea investițiilor în fabricația de componente auto este mai ridicată față de celelalte țări din zona Europei Centrale și de Est, furnizorii locali începând deja să investească în inovarea produselor și modernizarea tehnologiilor. Cu toate acestea, investițiile nu permit încă valorificarea întregului potențial de dezvoltare a sectorului auto din România.

Evoluții tehnologice semnificative în industria auto din România în ultima perioadă:

  1. Fabricația de motoare ecologice de ultimă generație
  2. Fabricația de cutii de viteze de ultimă generație pentru mari constructori internaționali
  3. Microelectronică și mecatronică avansate (inclusiv activități de cercetare și dezvoltare)
  4. Tehnologii și componente auto complexe din mase plastic, cauciuc și compozite
  5. Creşterea numărului de roboţi utilizaţi pe liniile de producţie
  6. Au apărut companii locale implicate în extinderea digitalizării în industria auto. 

Evoluții probabile ale industriei auto locale

Pentru România, avantajele competitive actuale ale costului muncii și utilităților se vor diminua treptat în viitor, astfel încât investițiile noi și dezvoltările de capacități vor fi țintite spre produse noi și tehnologii global competitive, cu valoare adaugată ridicată, a declarat Constantin Stroe, președinte ACAROM în cadrul formului.

Tendințe probabile pentru industria auto locală:

Previziunile au fost prezentate în cadrul Transportation & Mobility Solutions Experience Forum, eveniment dedicat inovației și tehnologiilor de ultimă generație din domeniul auto. În cadrul forumului a fost prezentat și monopostul care atinge suta de kilometri în doar 4,3 secunde, construit de studenţii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, cu sprijinul CENIT.

CENIT este unul dintre principalii susținători ai inovației și digitalizării din sectorul auto român, cu acțiuni concrete de sprijinire a mediului universitar, unde furnizează aplicații software utilizate la nivel mondial în industria auto și cunoștințe tehnologice de ultimă generație. Mai multe detalii pe www.cenit.ro.

Exit mobile version