Site icon Auto Napoca – stiri din lumea auto

Pași de urmat în cazul producerii unui accident rutier

Accidentele rutiere sunt evenimente neplăcute, pe care orice șofer trebuie sa le evite cu orice preț. Dar uneori, indiferent de cât suntem de atenți, inevitabilul se întâmplă și ne trezim puși în situația de a deschide un dosar de daună pentru a remedia pagubele produse.

Există două tipuri de accidente. Accidente ușoare, în care nicio persoană nu a fost vătămată, și accidente grave, cu victime rănite sau decedate. În funcție de aceste două situații, pașii de urmat în caz de accident sunt diferiți.

Accidente usoare, fără vătămări de persoane

În cazul accidentelor rutiere in care nicio persoană nu a fost rănită, situația se poate rezolva foarte simplu, pe cale amiabilă. Dacă mașinile avariate sunt încă deplasabile, ele trebuie scoase de pe carosabil pentru a elibera locul accidentului. Apoi, se trece la procedura de constatari daune care diferă într-o anumită măsură de la asigurator la asigurator.

De exemplu, în cazul unui asigurat Allianz dauna se notifică în maxim 24 de ore de la producerea accidentului și pentru deschiderea unui dosar sunt necesare o serie de informații care includ detalii cu privire la circumstanțele în care s-a produs accidentul, dar și date de identificare ale șoferilor și proprietarilor mașinilor avariate.

Accidente grave, cu vătămari de persoane

Pentru accidentele grave cu victime umane, primul pas este apelarea serviciului unic pentru urgențe la numărul 112. În acest caz, este interzisă modificarea poziției mașinilor implicate în accident până la sosirea Forțelor de Ordine. De asemenea, este necesară acordarea primului ajutor. Părăsirea locului accidentului, chiar și fără automobil, nu se poate face decât cu acordul Organelor de Poliție.

Ce fel de informații trebuie să reții la producerea unui accident?

În haosul creat, memorarea unor informații de interes nu face parte din prioritățile șoferilor implicați într-un accident. Dar pentru o rezolvare facilă a situației, se cere reținerea unui minim de detalii. Din acestea fac parte:

Dacă este vorba de un accident ușor, toate aceste informații se pot nota împreună cu celălalt șofer implicat în formularul de constatare amiabilă, urmând apoi contactarea societății de asigurări de care aparține vinovatul.

Citeste si: Calm sau nervos la volan? Vezi cum iti afecteaza nervii capacitatea de a conduce

Chiar și în cazul accidentelor ușoare, există cazuri în care vinovatul este dificil de stabilit și atunci, șoferii implicați trebuie să meargă împreună la cea mai apropiată secție de poliție pentru a lasă această sarcină în grija Forțelor de Ordine. La fel trebuie procedat și în cazul în care la producerea accidentului au participat nu doar două, ci mai multe autovehicule.

În final, pentru astfel de situații, șoferul vinovat este obligat să înmâneze o copie a poliței sale RCA șoferului păgubit, apelându-se mai departe la un service de specialitate pentru remedierea pagubelor.

Exit mobile version