Proiect de lege: Soferii prinsi bauti risca sa le fie suspendat carnetul pe viata

Conform unor statistici efectuate de Politia Rutiera, peste 11% din totalul accidentelor rutiere au drept cauză consumul de alcool. Senatorul Petru Movila, vrea sa propuna in acest sens o lege care prevede sancţiuni foarte dure pentru şoferii prinşi că s-au urcat la volan după ce au consumat alcool. La prima abatere soferii bauti risca sa ramana fara carnet pentru 2 ani sau 5 ani, iar daca recidivează pot ramane pe viata fara carnet.

În acest moment amenzile prevăzute pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sunt destul de mari. Ele pornesc de la 5.000 de lei şi pot ajunge până la 15.000 de lei.

În funcţie de alcoolemia depistată perioada de suspendare a permisului şi amenzile diferă, iar cu cât şoferul are mai mult alcool în sânge cu atât sancţiunile cresc.

Citeste si: Acte necesare redobandire permis anulat

În trafic, prima verificare asupra consumului de alcool o face poliţistul rutier, cu ajutorul unui aparat verificat metrologic. Dacă aparatul arată o concentraţie de peste 0,40 mg/l în aerul expirat, şoferul va fi obligat să meargă la o unitate medicală, unde i se vor recolta probe de sânge pentru stabilirea exactă a alcoolemiei.

Ce parere ai de aceasta propunere? Crezi ca va reduce numarul accidetelor provocate de soferi?