Site icon Auto Napoca – stiri din lumea auto

ASIGURAREA GAP – CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI ÎNAINTE DE A O CUMPĂRA

Carwithwagas

Carwithwagas

Asigurarea GAP (din limba engleză: Guaranteed Asset Protection) protejează împotriva efectelor pierderilor financiare a valorii autovehiculului. Acest lucru se poate întâmpla atunci când vehiculul este furat sau compania de asigurări evaluează  vehiculul ca fiind  daună totală ca urmare a unui accident, inundație, incendiu sau alte evenimente. În astfel de situații, asigurarea GAP poate suplimenta suma despăgubită  de asigurătorul de bază (auto casco).

Suma obținută din ambele despăgubiri (AutoCasco și GAP) vă permite să obțineți o compensație la prețul inițial pentru care a fost achiziționat automobilul sau vă ajută la acoperirea costurilor de înlocuire a vehiculului sau de soluționare a contractului de leasing.

Cu alte cuvinte, asigurarea GAP poate asigura o garanție financiară suplimentară într-o situație în care vehiculul este evaluat ca daună totală. Asigurătorul nu repară sau înlocuiește vehiculul ci plătește doar valoarea de piață actuală a automobilului.

DE CE ESTE IMPORTANT SĂ ÎNCHEI UN CONTRACT DE ASIGURARE GAP

Asigurarea GAP și motivul pentru care utilizatorii de automobile beneficiază de aceasta se rezumă la câțiva factori:

De aceea este atât de important să vă asigurați finanțele prin încheierea unui contract de asigurare GAP.

CUM FUNCȚIONEAZĂ ASIGURAREA GAP

EXEMPLU

Vehiculul a fost achiziționat pentru suma de 130.000 RON. Înainte de 3 ani de utilizare, vehiculul a fost furat. Compania de asigurări a considerat evenimentul ca daună totală. Compensația acordată este valoarea de piață a vehiculului furat la data producerii incidentului.

Citeste si: Pași de urmat în cazul producerii unui accident rutier

În acest timp, vehiculul a pierdut mai mult din jumătate din valoarea sa inițială. Compensația plătită de asigurătorul primar se va ridica la aproximativ 63.000 RON. Unde sunt restul de 67.000 RON?

SOLUŢIE

Asigurarea GAP acoperă diferența dintre valoarea facturii vehiculului la data cumpărării și compensația companiei de asigurări principale. Datorită poliței GAP, partea vătămată primește un „supliment”, bazat pe exemplul de mai sus, 67.000 RON, ceea ce înseamnă „egalizare” la valoarea la care a fost achiziționat vehiculul.

CONDIȚII NECESARE PENTRU ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI DE ASIGURARE GAP

CÂND POT CUMPĂRA ASIGURARE GAP

Polița se poate achiziționa în timpul procesului de cumpărare al unui vehiculului nou sau rulat. Este o asigurare suplimentară în cadrul asigurării AutoCasco.

Din momentul achiziționării vehiculului, există anumite limite de timp în care puteți achiziționa asigurarea GAP. Acestea variază în funcție de asigurător și variază de la 30 de zile la 180 de zile. După această perioadă, alegerea încheierea contractului de asigurare GAP este limitată sau chiar imposibilă.

ASIGURAREA GAP POATE FI CUMPĂRATĂ PENTRU O PERIOADĂ DE LA 2 LA 5 ANI

Trebuie amintit faptul că mulți asigurători vă permit să vă asigurați vehiculul până la o perioadă de  5 ani în care sunteți proprietar. Aceasta înseamnă că, dacă încheiați o poliță GAP pe o perioadă de 5 ani, la un termen 90 de zile de la achiziționarea vehiculului, atunci asigurătorul va asigura vehiculul numai până la a împlinirea de 5 ani(ca de exemplu, pe 4 ani și 9 luni).

Asigurarea GAP, oferită de compania WAGAS acoperă vehiculul pentru întreaga perioadă (de exemplu: 5 ani) din momentul încheierii poliței, indiferent cand acel moment a avut loc (dar nu mai târziu de 90 de zile de la achiziționarea automobilului).

CUM SĂ CUMPĂRAȚI POLITA?

Există mai multe modalități de a achiziționa asigurarea GAP.

Dealeri auto

Aici este prima dată când un cumpărător află despre „Asigurarea GAP”. La achiziționarea unui automobil, dealerul oferă asigurare GAP împreună cu alte produse suplimentare.

Asigurătorii Auto casco

Se poate presupune că asigurarea GAP și asigurarea Auto Casco sunt strâns legate. De fapt, puțini asigurători Auto Casco oferă acoperire GAP.

Distribuitori / Agenți de asigurări

Agenții independenți și specializați vând asigurări GAP pe piața românească cât și cea europeană de mai mulți ani. WAGAS SA oferă asigurări GAP de la următoarele companii de asigurări:

– Lloyd’s Insurance Company SA

– Helvetia Schweizerische Versicherungsgesellschaft in Lichtenstein AG

Avantajele cumpărării directe de la un agent specializat includ factori precum:

Preț

Agenții de asigurări pot lucra pe bază de comisioane mici  / volum mare. Aceasta înseamnă că oferă adesea aceleași produse  sau mai bune ca dealerii, dar cu prime mult mai mici.

Gamă de produse

Nu toate vehiculele achiziționate sunt la fel. A avea la dispoziție o gamă largă de produse care poat reprezenta obținerea unei soluții personalizate.

Pot oferi certificate de asigurări de la mai multe companii de asigurări.

Asigurătorii pot oferi pachete diferite pentru fiecare tip de asigurare. De asemenea, prețuri diferite. Un agent specialist vă poate oferi adesea oferte alternative de la diferite companii de asigurări care vă pot oferi cea mai bună opțiune.

Companii care oferă servicii de finanțare

Unii dealeri auto nu încheie ei înșiși contracte de asigurare GAP. În schimb, una dintre firmele lor financiare, poate contacta clientul în numele lor. Acest lucru ar putea însemna un apel telefonic pentru a discuta despre opțiunile oferite de asigurarea GAP.

Gama de opțiuni de produse  poate fi  limitată. Firmele care oferă servicii de finanțare pot oferi o acoperire mai mică.

CUM SĂ RAPORTĂȚI O DAUNĂ?

Fiecare poliță GAP are o procedură de raportare a daunelor specificată în condițiile de asigurare. Urmarea procedurii asigurătorului dvs. este, de obicei cea mai bună modalitate de a primi despăgubirea în baza contractului de asigurare încheiat cel mai rapid.

Practic, lichidarea daunelor parcurge următorele etape:

  1. Vehiculul a avut un incident (accident, furt, inundație, incendiu etc.). Incidentul trebuie raportat mai întâi asigurătorului principal. Trebuie să solicitați o soluționare completă a daunei cu costuri, care va fi necesară pentru a raporta dauna către asiguratorul GAP.
  2. Dacă sunteți sigur că vehiculul va fi considerat ca daună totală, puteți contacta departamentul de lichidări daune al asigurătorului GAP la această etapă.
  3. Furnizați documente atât asigurătorului de bază, cât și Departamentului de lichidare daune GAP. Aceste documente se pot dovedi a fi similare. De regulă, acestea pot include: certificat de înmatriculare, factură de cumpărare a vehiculului, copie a contractului de leasing a vehiculului, copie a asigurării AutoCasco etc.
  4. Lichidarea daunei în cadrul poliței GAP va începe după obținerea deciziei finale de la asigurătorul de bază care confirmă dauna totală.

Durata lichidării daunei poate fi diferită pentru fiecare asigurător. Standard este însă perioada de 30 de zile, care la compania WAGAS SA sunt doar teoretice, deoarece plătim compensații mult mai repede.

Unii asigurători GAP solicită să nu acceptați nici o despăgubire de la asigurătorii dvs. de bază până când incidentul nu este raportat companiei de soluționare a daunelor GAP. Alții sunt mai restrânși, dar pot să nu plătească despăgubirea conform contractului de asigurare GAP până când partea vătămată nu poate arăta că asigurătorul de bază a achitat suma despăgubită prevăzută de contractul de asigurare AutoCasco.

Regula de bază este că raportarea unei daune  GAP nu trebuie să fie întârziată inutil. Poate exista o situație în care asigurătorii vor profita de condițiile de asigurare pentru a întârzia cu plata. De fapt, orice asigurător poate deveni subiect de control financiar al instituțiilor de stat dacă plătește despăgubirile prea lent.

Este recomandat să urmați procedura de revendicare, care este specificată în mod clar în termenii și condițiile generale ale asigurării dvs. Dacă aveți dubii, solicitați asistență din partea departamentului de lichidări daune.

AȘADAR, MERITĂ SĂ CUMPĂRAȚI ASIGURAREA GAP?

Cu siguranța da.

GAP este un produs complet opțional, dar eficient și mai ales având în vedere gradul de depreciere a vehiculelor noi, la un cost relativ ieftin.

Exit mobile version