Cum se completeaza corect formularul „Constatare amiabila de accident”

Incepand cu data de 01 Iulie 2009, pentru evenimentele rutiere din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea societatilor din domeniul asigurarilor se poate face si in baza Formularului de “Constatare amiabila de accident”.

Utilizatorii formularului «Constatare amiabila de accident» trebuie sa aiba in vedere faptul ca validarea formularului se face numai prin completarea integrala si semnarea sa de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident. In situatia in care unul dintre vehicule este stationat/ parcat, formularul poate fi completat de catre proprietarul/ utilizatorul acestuia.

Atentie:

PE FORMULARUL DE CONSTATARE AMIABILA DE ACCIDENT NU SUNT ADMISE NICIUN FEL DE MODIFICARI ALE INSEMNARILOR DUPA COMPLETARE  SI SEMNARE DE CATRE PARTI!

In caz contrar, la un control in trafic al Politiei Rutiere, aceasta are dreptul de a retine Permisul de conducere al soferului care nu si-a indeplinit aceasta obligatie.

Aceasta modalitate de inregistare a accidentelor rutiere se aplica pentru toate accidentele survenite pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube materiale si in care au fost implicate doar doua vehicule. Formularul de «Constatare amiabila de accident» nu este obligatoriu, se poate folosi ca alternativa pentru sistemul actual (prezentarea la Politie a celor implicati in accidente rutiere).

Formularul de «Constatare amiabila de accident» poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locatii.

Completarea si semnarea formularului «Constatare amiabila de accident» nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna.

Utilizatorii formularului «Constatare amiabila de accident» trebuie sa aiba in vedere faptul ca validarea formularului se face numai prin completarea si semnarea sa de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident. In situatia in care unul dintre vehicule este stationat/ parcat, formularul poate fi completat de catre proprietarul/ utilizatorul acestuia.

Orice neintelegere intre cei doi conducatori de autovehicule care duce la nesemnarea Formularului de Constatare amiabila de accident de catre ambii conducatori sau necompletarea lui privind datele de identificare ale conducatorilor auto implicati, ale autovehiculelor, ale asiguratorilor RCA si ale circumstantelor producerii accidentului, conduc la nevalidarea Constatarii amiabile de accident. In aceasta situatie se recomanda notificarea accidentului la Unitatea de Politie de pe raza careia s-a produs accidentul. 

(P) Ai vazut reducerile la RCA ?

Utilizarea si completarea formularului «Constatare amiabila de accident»

Formularul Constatare amiabila de accident contine informatii privind data si locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducatorilor auto implicati, ale proprietarilor vehiculelor implicate, datele vehiculelor implicate si ale propriilor societati de asigurare RCA, precum si informatii privind circumstantele producerii accidentului.

Depunerea formularului Constatare amiabila de accident la societatea de asigurari de catre oricare dintre cele doua parti implicate reprezinta avizare de dauna si obliga asiguratorul sa deschida dosarul de dauna si sa efectueze constatarea pagubelor.

Se interzice asiguratorului indrumarea partilor pentru protocolarea accidentului de catre politia rutiera. (paragraf din Ordinul 21 din 18.12.2008), cu conditia ca formularul «Constatare amiabila de acident» sa fie valid – vezi Capitolul I.

Asiguratorul care a fost avizat despre producerea unui eveniment in baza formularului «Constatare amiabila de accident» este obligat sa elibereze persoanelor solicitante «documentul de introducere in reparatie».

La locul accidentului:

  • Luati datele tuturor martorilor, inainte ca acestia sa plece – completati pct.5 a formularului de constatare
  • Preferabil utilizand un pix, completati in totalitate fie partea galbena fie cea albastra a constatarii amiabile (este nevoie sa completati datele conform politei de asigurare, cartii verzi si permisului de conducere).
  • Atunci cand considerati ca ati completat corect formularul semnati-l si luati un exemplar semnat si de catre celalalt sofer
  • Nu uitati sa:
  • Marcati clar punctul initial de impact (pct.10).
  • Marcati cu “X” in partea dumneavoastra fiecare casuta corespunzatoare situatiei – pct.12 si mentionati numarul total de casute marcate.
  • Desenati o schita a accidentului mentionand toate informatiile solicitate – pct. 13.

PE FORMULARUL DE CONSTATARE AMIABILA DE ACCIDENT NU SUNT ADMISE NICIUN FEL DE MODIFICARI ALE INSEMNARILOR DUPA COMPLETARE  SI SEMNARE DE CATRE PARTI!

IN TERMEN DE 24 DE ORE TRIMITETI FORMULARUL DE CONSTATARE AMIABILA ASIGURATORULUI DUMNEAVOASTRA (EMITENTUL TICHETULUI DE ASIGURARE OBLIGATORIE AUTO “RCA”).

SE RECOMANDA PASTRAREA IN INTERIORUL AUTOVEHICULULUI A UNUI EXEMPLAR DIN FORMULARUL DE “CONSTATARE AMIABILA DE ACCIDENT” SI A UNUI INSTRUMENT DE SCRIS.

Observatii finale 

In situatia in care aveti pretentii de despagubire, trebuie sa va adresati asiguratorului RCA al celeilalte parti implicate in accident.

In cazul in care se utilizeaza mai multe formulare de Constatare amiabila de accident pentru descrierea aceluiasi accident, Asiguratorul va lua in considerare numai elementele lor comune.

In cazul in care, pentru acelasi accident, exista un document de constatare intocmit de catre Politie si o Constatare amiabila de accident, elementele de informare continute in documentul de constatare al Politiei prevaleaza asupra celor continute in Constatarea amiabila de accident.

Odata ce a fost avizat Asiguratorul, utilizand formularul de “Constatare amiabila de accident”, protocolarea accidentului va fi facuta numai de catre Asigurator. Adresarea ulterioara catre Politie nu va mai fi luata in considerare.

In situatia in care se completeaza datele de identificare a martorilor, trebuie sa aveti in vedere faptul ca acestia nu pot fi nici dintre persoanele transportate, nici soti sau  persoane ce gospodaresc impreuna, nici afini sau rude de orice grad, nici prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate.

NOTA  SPECIALA

Acest formular poate fi utilizat si in cazul in care nu a fost implicat un alt vehicul, la asigurarile CASCO, spre exemplu pentru: daune numai la propriul vehicul, furt, incendiu,  etc., in limitele legislatiei aplicabile.

Masini personale :

Daca DORITI sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs depuneti, in termen de 24 de ore de la data producerii evenimentului,  formularul la compania de asigurari mentionata de celalalt conducator pe formular, adica catre societatea care asigura RCA celalalt vehicul implicat.

Daca NU DORITI sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs depuneti in termen de 24 de ore de la data producerii evenimentului, formularul catre compania de asigurari la care aveti incheiata polita RCA.

In oricare dintre cazuri trebuie sa va prezentati personal la asigurator unde veti depune formularul de Constat amiabil de accident si completati o declaratie tipizata. Dupa aceasta asiguratorul va va elibera documentul de introducere in reparatie, va stabili vinovatia si va acorda despagubirea (dupa caz).

constare amibila de accident

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.