Informații utile despre alinierea roților unei mașini

Informații Utile Despre Alinierea Roților Unei Mașini

Alinierea roților constă în reglarea unghiurilor și direcției roții, pentru a echilibra toate forțele de frecare, gravitație, forță centrifugă și impuls. Toate componentele sistemului de suspensie și direcție trebuie ajustate la specificațiile prescrise.

Alinierea corectă va contribui la mișcarea lină a vehiculului. De asemenea, va menține o aderență adecvată, o bună stabilitate în linie dreaptă sau în curbă. Astfel, anvelopele vor avea o durata de viață maximă.

Pentru a alinia corect roțile nu trebuie decât să mergi la un service care oferă servicii de geometrie roti.  Iată ce trebuie să știi despre alinierea roților:

Ce trebuie să știi despre alinierea roților vehiculului

Roțile sunt aliniate față de o linie de referință. Există linia centrală simetrică și așa-numita linie de tracțiune a punții spate. Linia centrală a vehiculului nu este relevantă în raport cu caroseria vehiculului, iar roțile nu știu unde este caroseria vehiculului față de ele.

De aceea, în aliniere, linia centrală simetrică și linia de tracțiune sunt utilizate ca linii de referință, atunci când linia centrală a vehiculului este în legătură cu cea a șasiului vehiculului.

Pentru a beneficia de cele mai bune servicii de roți, poți lua legătura cu cei de la CAFY JR SERVICE & SPALATORIE.

De ce este importantă alinierea roților

Alinierea roților constă în restabilirea configurației lor geometrice, reglarea unghiului de direcție și al suspensiei în conformitate cu specificațiile producătorului. Obiectivul este ca anvelopele să fie paralele și să se sprijine corect pe asfalt, ceea ce le împiedică să se comporte inegal.

Alinierea corectă asigură stabilitate direcției mașinii și îți dă șansa să controlezi bine mașina. Îmbunătățește aderența anvelopelor și performanța vehiculului, contribuind astfel la siguranța pasagerilor.

De ce trebuie să aliniezi corect roților

Roțile nu mai sunt aliniate corect dacă se lovesc când cobori de pe o bordură sau când treci peste o groapă.

Există mai multe semne care te vor ajuta să-ți dai seama că roțile sunt aliniate incorect. Dacă simți o vibrație în timp ce conduci. Sau anvelopele nu revin în poziția lor după virare. De asemenea, vei observa că volanul nu este complet centrat atunci când conduci în linie dreaptă sau că, dacă îi drumul, mașina tinde să o ia într-o parte.

Citeste si: Ce accesorii ar trebui să aibă mașina ta?

Alinierea roților este o sarcină de întreținere care prelungește semnificativ durata de viață utilă a anvelopelor și previne defecțiunile la sistemele de direcție și suspensie. În plus, asigură stabilitatea direcțională necesară în timpul condusului.

Cât de des trebuie aliniate roțile

Este indicat să aliniezi anvelopele ( roțile) la cel mai mic semn de uzură neregulată. Adică dacă observi că una dintre părțile benzii de rulare (internă sau externă) este mai uzată decât cealaltă.

La fiecare schimbare a anvelopei, acestea trebuie aliniate. Dar  și în cazul reparării sau înlocuirii altor elemente legate de sistemul de suspensie al mașinii, cum ar fi articulațiile cu bile și amortizoarele.

Alinierea roții cu linia centrală simetrică

Virajul fiecărei roți din față este măsurat și ajustat folosind linia centrală simetrică ca referință. Acest tip de aliniere este denumit aliniere a două roți, deoarece doar roțile din față sunt aliniate. Cele din spate nu sunt luate în considerare.

În cazul în care roțile din spate creează o linie de tracțiune care nu coincide cu linia centrală simetrică, roțile din față și din spate nu sunt pe aceeași bandă, cu excepția cazului în care volanul este rotit, pentru ca vehiculul să se deplaseze în direcția corectă.

Alinierea a 4 roți

Așa aliniezi corect roțile unei mașini. Te asiguri că toate cele 4 roți se mișcă paralel în direcția corectă. Pentru vehiculele cu suspensii spate reglabile, roțile din spate sunt reglate astfel încât linia de tracțiune să coincidă cu linia centrală de simetrie.

Roțile din față sunt apoi aliniate în raport cu linia centrală de simetrie (linia de tracțiune). Asta înseamnă că toate roțile sunt îndreptate înainte. Sunt paralele, iar volanul este centrat.

Pentru vehiculele cu suspensie spate nereglabilă, se măsoară unghiurile roților din spate pentru a determina linia de tracțiune. Roțile din față sunt aliniate proporțional cu linia de tracțiune. Acest lucru va menține toate roțile îndreptate înainte și paralele.

Acestea fiind zise, sperăm că aceste câteva informații să te determine să aliniezi roțile întotdeauna la timp. Drum bun îți dorim!

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.