10 reguli de circulatie pe care soferii romani nu prea le cunosc

Cand invatam pentru scoala de soferi trebuie sa stim la perfectie toate regulile de circulatie. Insa dupa ce trec cativa ani de la dobandirea permisului, unele reguli de circulatie nu mai sunt atat de proastepe in mintea noastra.
Codul rutier este destul de stufos iar unele reguli se mai schimba. Iata raspunsurile corecte la 10 situatii cu care te confrunzi zi de zi in trafic :

1. Cand montam  fara sa riscam amenda ?

anvelope de iarna

Stirile ne bombardeaza de multe ori cu informatii eronate de dragul audientelor si astfel s-a nascut legenda conform careia daca nu ai anvelope de iarna incepand cu 1 noiembrie, risti amenda. Ei bine legea nu pune limite calendaristice şi prevede că dacă te deplasezi într-o zonă cu risc mare de ninsoare ești obligat să ai mașina echipată cu pneuri de iarnă. Indiferent de dată. Asadar mai degraba urmaresti prognozele meteo cand pleci la drum prin zone cu risc de ninsoare, decat sa asculti informatii eronate si legende urbane.

2. Trebuie să-ți cureți complet mașina de zăpadă cand pleci la drum?

masina acoperita de zapadaImediat după căderea primei zăpezi mai serioase, remarcăm în trafic automobile ale căror proprietari nu s-au învrednicit să le curețe. Este legal să circuli așa? Poți fi sancționat de către poliție? Singurul paragraf din lege care face referire la acest caz este cel care prevede verificarea estetică a automobilului înainte de plecarea la drum. Legea nu prevede însă sancţiune pentru acest caz. Totuși, vei putea fi amendat pentru că polițistul va putea să te încadreze la articolele care îți interzic să pui în pericol siguranța celorlalți șoferi în trafic atât timp cât zăpada de pe mașina ta poate să alunece pe parbriz la o frână sau să zboare pe parbrizul mașinii din spate.

3. Primesti amenda daca ai numarul de inmatriculare murdar?

numar de inmatriculare murdarTi s-a intamplat probabil de multe ori in sezonul rece din cauza mizeriei sa circuli cu numarul de inmatriculare murdar. Ești pasibil de pedeapsă dacă nu își cureți regulat numărul de înmatriculare, precum și farurile și stopurile? Da, cel de la volan are obligaţia legală să-şi cureţe numărul de înmatriculare. Acelaşi lucru este prevăzut şi pentru noroiul adus pe carosabil de pe un drum secundar. Conducerea unui vehicul ale cărui plăcuţe de înmatriculare sunt deteriorate, murdare sau acoperite cu gheaţă sau zăpadă constituie contravenţie conform articolului 99, alineatul 16 din Codul Rutier.

4. Ce risti dacă treci pe culoarea galbenă a semaforului?

culoarea galbena la semaforIn primul rand risti, ca altcineva care forteaza intersectia pe galben sa intre in coliziune cu tine. Asadar este legal să traversezi o intersecție pe culoarea galbenă a semaforului? Răspuns scurt: nu! Cu două excepţii extrem de discutabile și subiective: dacă nu poţi opri în siguranţă sau dacă eşti surprins în intersecţie. Nerespectarea culorii galbene a semaforului este contravenţie şi este reglementată de articolul 99, alineatul 15 din Codul Rutier. 

5. Cum semnalizezi în sensul giratoriu?

Regulile de circulație într-o intersecție de tip giratoriu sunt simple şi le cunoaşte toată lumea: automobilul care se află deja în sens are prioritate. Însă cum trebuie să semnalizăm în sensul giratoriu este o discuție care generează atâtea opinii câte persoane discută despre subiect. Conform regulilor, intenţia de a circula pe o anumită direcţie trebuie semnalizată înainte de intrarea în giratoriu, deodată cu preselectarea benzii corecte.

cum semnalizam in sensul giratoriuAstfel, dacă ne vom continua deplasarea către dreapta (prima ieşire din giratoriu), vom alege banda întâi şi vom acţiona semnalul dreapta pe care îl vom ţine în funcţiune pe toată durata manevrei. Dacă dorim să efectuam schimbarea direcţiei către stânga (a treia ieşire din giratoriu), vom alege banda a doua (sau cea mai apropiată de axul drumului) şi semnal stânga. Odată intraţi în giratoriu, vom semnaliza apoi ieşirea pe direcţia dorită cu semnal dreapta. Pe scurt, intenția trebuie semnalizată atât înainte de intrarea în sensul giratoriu (cu excepția situației în care mergeți înainte), cât și în interiorul acestuia (în orice situație, mașina trebuie să semnalizeze intenția de părăsire a sensului). Atenţie, nesemnalizarea direcţiei de mers poate fi sancţionată de către agentul de poliţie.

6. Cine trebuie să poarte centura de siguranţă?

centura de sigurantaCodul rutier prevede faptul că centura de siguranță trebuie purtată obligatoriu de catre toti pasagerii din masina, inclusiv cei din spate, daca autovehicolul este prevazut cu asa ceva. Din pacate la noi in tara centura este „optionala” pentru multi soferi, asta probabil si din cauza ca amenda este prea mica.

Sunt prevăzute totuşi o serie de excepţii de la portul centurii de siguranţă: dacă există o scutire medicală, pentru gravide, pentru instructorii auto și pentru şoferii de taxi care au client.

7. Unde suni dacă ești implicat într-un accident ușor, fără victime?

accident fara victimeDaca totusi nu porti centura si esti implicat intr-un accident rutier fara victime, ce poti face? Majoritatea șoferilor știu că trebuie să sune la 112. Ei bine, veți suna degeaba, pentru că dacă accidentul a fost uşor şi nu există victime va trebui să apelați la înţelegerea amiabilă sau la cea mai apropiată secţie de poliţie. Dacă unul dintre cei implicaţi părăseşte locul accidentului, e bine să îi notăm numărul de înmatriculare şi să raportăm incidentul în termen de 24 de ore. Atenţie, raportatea se face de asemenea la secţia de poliţie, nu telefonic.

Dacă mașina este însă imobilizată și sunteți în situația de a nu putea să ajungeți la poliție, aflați că poliția rutieră are un număr de telefon dedicat: 9544. Acesta poate fi folosit pentru a raporta probleme în traficul rutier sau orice altă situaţie legată de circulaţia rutieră.

8. Pot să avansez pe linia de tramvai la semafor?

masina pe linia de tramvaiMersul pe linia de tramvai este un sport național și este de obicei primit prin cuvinte deloc ortodoxe de ceilalți participanți la trafic. Și totuși, legea spune că este perfect legal să considerăm linia de tramvai o bandă de circulație în unele cazuri: dacă drumul are două benzi pe sens, linia de tramvai poate fi considerată bandă de rulare. Cu o excepție: circulaţia pe linia de tramvai nu trebuie să perturbe mersul tramvaiului şi este ilegală în zona staţiilor şi a zonelor de preselecţie a benzii.

9. Pot să depăşesc un vehicul foarte lent pe linie continuă?

depasire carutaO situație cu care ne-a întâlnit cu toții pe drumurile din România este necesitatea de a depăși un vehicul foarte lent (căruță, camion, tractor) într-o zonă în care depășirea este interzisă prin marcaj continuu. Conform legii, oricât de ilogic ar suna, această manevră este legală doar dacă respectivul vehicul este oprit sau staţionat. Dacă este în mişcare şi ne aflăm pe linie continuă, depăşirea este o manevră ilegală și, pe lângă o amendă sănătoasă, îți vei pierde și permisul. 

10. Avem voie să mâncăm în timp ce conducem?

mancare la volanUnii vorbesc la telefon fara handsfree sau trimit sms-uri in timp ce conduc. Insa este voie să mâncăm în timp ce conducem? Situația este discutabilă și poate fi interpretată oricum de polițist, iar dacă te va amenda va avea argument, mai ales dacă nu țineai mâinile pe volan. Asta pentru că legea spune că orice activitate care perturbă atenţia celui de la volan este interzisă şi este reglementată de articolul 99, alineatul 13, care clasifică drept contravenţie „lăsarea liberă în timpul condusului a volanului, ghidonului sau a manetei de comandă a vehiculului”.

Sursa articol.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.