Construcția și tipurile de transformatoare

Kupferspule

Transformatoarele sunt dispozitive electrice statice, a căror funcționare se bazează pe inducerea unei forțe electromagnetice reciproce, care transformă valorile tensiunii și intensității energiei electrice ale curentului alternativ între înfășurările primare și secundare. Deși principiul de funcționare a transformatoarelor rămâne neschimbat, pe piață se găsesc multe tipuri de dispozitive electrice proiectate pentru aplicații diferite.

Construcția transformatoarelor

Fiecare transformator este alcătuit din două elemente structurale cheie – circuitul electric al înfășurărilor secundară și primară și miezul feromagnetic, care este un circuit magnetic.

Circuitul electric este creat prin înfășurări realizate într-un aranjament cilindric sau circular. De cele mai multe ori, acest circuit constă în bobine din sârmă de cupru împărțite în jumătăți și înfășurate pe ambele părți ale miezului. Excepție face transformator toroidal, în care bobina este înfășurată în jurul torului (inel).

Circuitul magnetic reprezintă un miez alcătuit dintr-un set de tole din tablă sau dintr-un material feromagnetic solid. Zona miezului pe care se înfășoară bobinele poartă denumirea de coloane, iar părțile care leagă coloanele se numesc juguri.

Tipuri de transformatoare

Pentru sistemele de iluminat, aplicațiile electronice, electrice, de laborator și electrotehnice, sunt utilizate cel mai adesea anumite tipuri de transformatoare. Printre cele mai frecvent folosite se numără:

  • Transformatorul toroidal – utilizat cel mai des în tehnica sunetului și de iluminat. Datorită construcției sale, transformatorul de acest tip este mai ușor și mai mic decât transformatoarele tradiționale, asigură parametri magnetici buni și pierderi mici de putere.
  • Autotransformatoarele – autotransformatoarele sunt echipate cu o bobină comună pentru înfășurarea secundară și primară. Aceste înfășurări nu sunt separate galvanic unele de altele. Autotransformatoarele sunt utilizate în principal în sisteme electroenergetice cu scopul de a conecta sistemele și circuitele cu diferite niveluri de tensiune. Se folosesc, de asemenea, pentru pornirea motoarelor de inducție mari și în multe aplicații de laborator.
  • Transformatoarele de curent – sunt utilizate în principal în sistemele de măsurare a valorilor de energie electrică de înaltă intensitate și înaltă tensiune pentru a asigura o măsurare în condiții de siguranță. Datorită transformatoarelor de acest tip, este posibilă separarea în siguranță a sistemelor de măsurare de circuitele electrice alimentate cu tensiune sau curent de valori mari.
  • Transformatoarele de siguranță – sunt folosite pentru a scădea tensiunea la un nivel de siguranță de 24 V. Transformatoarele de siguranță sunt plasate în circuitele de alimentare cu receptoare de putere redusă și în locuri cu risc crescut de electrocutare – de exemplu în circuitele de iluminat din băi sau bucătării.

Citeste si:Tot ce trebuie sa știi despre statiile de lipit

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.