Cum alegem corect scaunele auto pentru copii

Numarul de scaune de copii vandute in Romania este in crestere mai ales ca noul Cod Rutier prevede amenda si 4-5 puncte penalizare daca nu se respecta legea. Potrivit articolului 97 din Hotărârea pentru aprobarea regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, copiii cu vârsta mai mică de 12 ani sau cu înălţimea mai mică de 135 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta mai mică de 3 ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.

Citeste si: Ghid complet pentru a alege cel mai bun scaun auto

De asemenea, acelaşi articol legislativ spune că este interzisă transportarea copiilor mai mici de 12 ani pe scaunele din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore. Dacă aceste reguli nu sunt respectate de către şofer, poliţia îl poate amenda. Dar amenda e doar o mică parte a problemei, fiindcă – dacă nu se respectă aceste reguli – şansele de supravieţuire ale unui copil în cazul unui accident scad dramatic.

Cum alegem scaunul auto pentru copii?

In primul rand trebuie sa alegi un scaun potrivit pentru inaltimea si greutatea copilului. Mai ales daca il comanzi online unde nu ai posibilitatea sa-l probezi in prealabil. Daca copilul este prea mare pentru scaunul pe care il are, nu va fi protejat corect sau poate fi chiar ranit in cazul unui accident.

Daca este prea mic, poate aluneca pe langa centuri si poate fi aruncat din scaun in cazul unei coliziuni, iar centura de siguranta a scaunului il poate rani. Asigura-te ca cel mic are inaltimea si greutatea corecta pentru scaunul pe care il foloseste. Nu achizitionati un scaun mai mare in ideea ca oricum copilul va creste.

Daca scaunul va fi folosit mai mult in masina mamei si pentru plimbari scurte atunci opteaza pentru un model mai usor. Daca aveti de facut calatorii lungi, un scaun care se poate inclina, permitand copilului sa doarma confortabil, iti va fi de mare ajutor.

Cum se monteaza corect un scaun auto?

Scaunele pentru copii pot fi montate atât pe scaunul din dreapta-faţă, cât şi pe bancheta din spate. Chiar şi aşa, recomandarea celor de la EuroNCAP este ca scaunele pentru copii să fie montate doar pe bancheta din spate, fiindcă oferă mai multă siguranţă pentru cei mici.

scaun-fata-airbag

Dacă scaunul de copil este montat pe scaunul din dreapta-faţă cu spatele către sensul de mers, airbagul pentru pasagerul din dreapta trebuie dezactivat. Acesta se poate dezactiva prin intermediul unui butuc acţionat cu cheia de contact. Dacă airbagul pasagerului nu poate fi dezactivat, atunci scaunul copilului trebuie montat neapărat pe bancheta din spate.

Dacă obişnuieşti să scoţi din maşină scaunul copilului, asigură-te că îl remontezi corect de fiecare dată. Dacă scaunul stă tot timpul în maşină, verifică periodic dacă e fixat corect.

In ceea ce priveste sistemul de prindere, exista 2 variante : ISOFIX şi cu centură. Scaunele care folosesc sistemul de prindere ISOFIX (International Standards Organisation FIX) sunt mai sigure decât cele cu prindere prin centură fiindcă se fixează strâns şi nu permit mişcarea scaunului odată ce a fost montat.

Sursa foto: thecarseatconcierge.com

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.