Ghid complet pentru a alege cel mai bun scaun auto

Conform legislatiei in vigoare in Romania, copiii trebuie sa calatoreasca in scaunul auto pana la varsta de 12 ani. A alege cel mai bun scaun auto poate fi o sarcina dificila, mai ales ca pe piata exista sute de modele din care poti alege.

In aceasta situatie am fost si eu acum cativa ani cand s-a nascut bebe mic iar dupa un research temeinic am ajuns la urmatoarea concluzie: cel mai bun scaun auto trebuie sa fie orientat cu spatele la sensul de mers (rear facing), pana la varsta de 15 luni.

Înainte de această perioadă, gâtul copiilor nu este suficient de puternic pentru a suporta presiunea unei coliziuni frontale, dacă scaunul ar fi orientat spre fața mașinii.

top 3 scaune auto recomandate

Scaun auto Maxi Cosi 2WayPearl cu baza Isofix

Scaun Auto 2waypearl Maxi Cosi 88526 35

Nota ADAC: 2.2 (Good)

Vezi pret recomandarea autonapoca

Scaun auto i-SIZE Britax Romer DUALFIX

Scaun Auto I Size Britax Romer Dualfix

Nota ADAC: 2.1 (Good)

Vezi pret Cel mai vandut scaun auto

Scaun auto Transformer XT Plus

Scaun Auto Transformer Xt Plus 225930 8

Nota ADAC: 2.0 (Good)

Vezi pret Cel mai sigur scaun auto

Din aceasta animatie de doar 1 minut, vei intelege exact care sunt potentialele traume, in caz de accident, intr-un scaun orientat cu fata (front facing) versus unul orientat cu spatele (rear facing).

Cum alegi cel mai sigur scaun auto

Cele mai bune scaune auto ar trebuie sa se rezume la cat sunt de sigure. Scaunele auto sunt testate in caz de impact si primesc note, exact cum se intampla cu masinile la testele Euroncap.

Citeste si: De unde cumparam anvelope online?

Scaunele auto sunt testate de ADAC – o organizatie din Germania si notele primite sunt de la 0,5 la 5,5, unde 1 este foarte bun si 5,5 periculos (nerecomandat):

  • 0,5 – 1,5: foarte bun
  • 1.6 – 2.5: bun
  • 2,6 – 3,5: satisfăcător
  • 3.6 – 4.5: suficient
  • 4.6 5.5: nerecomandat

Mai multe detalii despre testarile ADAC, gasesti aici: https://www.siguranta-auto-copii.ro/test-de-impact-adac/

Scaunele care au fost deja testate de ADAC, vin insotite de un sticker cu nota obtinuta. Daca scaunul nu are acest sticker, cel mai probabil nu a fost testat si siguranta sa in caz de impact este necunoscuta.

Nota Adac Scaune Auto
Nota Adac Scaune Auto

Certificari

Înainte de a achizitiona cel mai bun scaun auto, este important să te asiguri că are certificările obligatorii pentru piata europeana.

Aceste certificari garantează că produsul a fost testat și evaluat de specialiști și este sigur pentru a transporta in siguranta copilul.

  • ECE R44 03 & 04 – acestea atestă faptul că scaunul a fost testat și a rezistat la impact frontal la viteze de 50km/h și 55km/h, și la impact din spate la o viteză de 30 km/h.
  • ECE R129  – cunoscut și sub denumirea de i-Size. Acest standard face mai ușoară și instalarea corectă a scaunului, și reduce riscurile cauzate de instalarea incorectă a acestuia.

Scaun auto cu prindere in centuri sau cu isofix?

Ambele metode de instalare sunt la fel de sigure atâta timp cât sunt facute corect și după instrucțiunile producatorului. Acest aspect este foarte important, pentru ca din pacate foarte multe scaune de copii sunt instalate gresit.

Scaunul auto cu isofix este mai usor de montat, dar ceva mai scump decat cel cu prindere in centura de siguranta.

Citeste si: Care este cel mai bun site de piese auto din Romania

Per total, din datele de la teste, din concluziile vietii de zi cu zi, obiceiuri, cultura, prin faptul ca procentajul instalarii gresite este minim, sistemul ISOFIX pare ca ofera o siguranta sporita fata de instalarea cu centura masinii, unde procentajul instalarii gresite poate fi destul de mare.

Tipuri de scaune auto

In functie de varsta si greutatea suportata, scaunele auto pot fi grupate in:

1. Scoica (cos) auto – se pot utiliza de la 0 la 6 luni

Aceste tipuri de scaune sunt folosite doar pana la varsta de 6 luni sau 13 kg si sunt foarte folositoare pentru a putea iesi din maternitate cu cel mic, daca sunteti cu masina.

Se monteaza doar cu spatele la sensul de mers si se prind in centurile masinii. Unele au si sistem isofix sau baza isofix, pentru extra siguranta.

2.  Scaune auto convertibile – se pot utiliza de la 0 luni la 8 ani

Cel mai mare avantaj al scaunelor auto convertibile este ca se vor putea orienta in sens opus directiei de mers o perioada mai lunga de timp, pana la aproximativ 8 ani sau 36 kg.

Aceste modele presupun o investiție inițială mai mare, dar sunt o variantă mai economică pe termen lung, decât dacă ar trebui să cumperi scaune pentru fiecare grupă.

3. Scaune orientate cu spatele la directia de mers – Rear Facing

Toți bebelușii trebuie să stea cu fața spre spatele mașinii până la 15 luni. Înainte de această perioadă, gâtul lor nu este suficient de puternic pentru a suporta presiunea unei coliziuni frontale, dacă scaunul ar fi orientat spre fața mașinii.

Aceste scaune pot fi folosite pana la varsta de 4 ani sau 22 kg. Din punctul meu de vedere, acestea sunt cele mai sigure scaune auto.

4. Scaun cu orientare spre direcția de mers – Front Facing

Aceste scaune se pot folosi de la varsta de 6 luni pana la aproximativ 12 ani, in functie si de cat de bine se simte copilul in ele. Sunt printre cele mai des intalnite tipuri de scaune auto.

5. Scaune auto pentru copii înălțător sau booster

Scaun Auto Tip Booster
Scaun Auto Tip Booster

Aceste tipuri de scaune auto pot fi dotate cu spătar foarte mare sau pot să nu aibă deloc spătar. Scaunele cu spătar înalt sunt, în general, alegerea multora care au depășit grupa 1. Acestea beneficiază de apărători de o parte și alta a capului, iar tetiera poate fi ajustabilă.

Aceste scaune sunt concepute pentru copiii cu varste cuprinse intre 4 si aproximativ 12 ani si sunt ceva mai slim decat celelalte tipuri de scaune si se prind cu centura masinii.

Ce brand sa alegi pentru scaunul auto?

Cele mai cunoscute si populare branduri de scaune auto din Romania sunt: ChiccoBeSafe, Cybex, Maxi Cosi, Britax Romer, Joie, Recaro, Stokke.

Cand alegi un scaun auto de la firmele mentionate mai sus, poti si sigur ca au fost testate si au certificarile necesare, ca cel mic sa calatoreasca in siguranta.

Concluzie

Poate parea dificil sa alegi cel mai bun scaun auto dar siguranta celui mic este cel mai important lucru din lume. Poate ca ai pornit cautarile cu o suma in minte dar cel mai bun scaun auto trebuie sa fie si cel mai sigur scaun auto si asta ar trebui sa fie criteriul principal de alegere.

Scaune auto recomandate

[ux_products type="row" show_quick_view="0" equalize_box="true" cat="234" orderby="rand"]
Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.