Cum evaluam corect o mașină la mâna a doua?

Evaluare Masina Mana Doua Raport Vin

O mașină la mâna a doua sau autorulată, cum este generic cunoscută, reprezintă o soluție viabilă pentru cei mai mulți dintre noi. Atunci când ați găsit o astfel de mașină care se potrivește nevoilor personale, trebuie să o evaluați din toate punctele de vedere, pentru a putea beneficia de un vehicul în condiții propice.

Verificarea vizuală și într-un service autorizat, verificarea istoricului auto prin intermediul platformelor special create, precum și cercetarea cu atenție a actelor mașinii, reprezintă principalele metode de evaluare a unei mașini rulate.

Generarea unui raport privind istoricul auto

Un raport VIN online cu istoricul mașinii second hand este util fiindcă vă poate scuti de o deplasare într-un alt oraș sau țară, atunci când doriți să cumpărați o mașină din altă zonă, decât cea de domiciliu. Veți descoperi potențialele probleme și veți putea determina dacă vehiculul este fiabil sau nu pentru voi.

De îndată ce ați găsit mașina second hand dorită, solicitați vânzătorului seria de șasiu, dacă aceasta nu este făcută public și obțineți un raport privind istoricul auto. Acest raport poate fi comandat pe Automoli.ro și va expune o serie de informații legate de mașină: kilometrajul real, informații despre proprietari, inspecțiile tehnice ale vehiculului, date tehnice, rechemări în fabrică, defecte, daune în urma accidentelor, analiza VIN, fotografii de arhivă, precum și informații cu privire la legitimitatea mașinii. 

Verificarea mașinii într-un service autorizat 

Dacă în urma verificării raportului VIN online, constatați că mașina pare a fi în regulă, solicitați vânzătorului permisiunea unei verificări într-un service autorizat, pentru o verificare completă. Un mecanic bun va putea determina dacă mașina se prezintă într-o stare tehnică bună sau prezintă defecte ascunse. 

Mecanicul va verifica exteriorul mașinii, căutând semne de zgârieturi, lovituri și rugină pe caroserie, dar și existența loviturilor pe parbriz sau sticla geamurilor. Farurile sunt verificate atât vizual, pentru a depista eventualele crăpături și semne de umiditate, dar și electric, pentru a fi siguri de funcționalitatea lor.

Suspensiile mașinii vor fi și ele verificate, pentru că ele sunt cele care oferă un confort sporit în timpul mersului, ajutând și la controlul mașinii de ocazie în timpul efectuării virajelor bruște sau manevre de întoarcere. 

Frânele și discurile de frână, vor fi și ele supuse atenției mecanicului, precum și motorul, pentru a depista eventualele scurgeri de lichid, ulei, coroziune, furtunuri lipsă sau crăpate. 

Partea interioară constă în verificarea tapițeriei pe scaune și plafon. De cele mai multe ori, o mașină second hand prezintă semne de uzură normală, însă tapițeria nu trebuie să fie ruptă, tăiată sau crăpată, în cazul scaunelor din piele, fiindcă înlocuirea ei, implică costuri destul de mari.

Un aspect importat pe care îl va mai verifica mecanicul, este partea electronică a mașinii, pentru a se asigura că totul funcționează în mod corespunzător. 

Examinarea actelor auto 

Pe lângă verificarea istoricului auto și verificarea într-un service a mașinii, este necesară o examinare atentă și a actelor mașinii. Solicitați întotdeauna actele originale și verificați dacă numele proprietarului corespunde atât în talonul, cât și în cartea mașinii. 

De asemenea, seria de șasiu regăsită în acte, trebuie să corespundă cu seria de șasiu regăsită pe elementele de caroserie ale mașinii. 

Hologramele înscrise pe cartea de identitate, trebuie să corespundă statului român, respectiv statului din care este achiziționată mașina și nu trebuie să prezinte urme de zgârieturi, lipiri sau îndoituri. 

Certificatul fiscal al vânzătorului trebuie să fie valabil pentru luna în curs a vânzării și trebuie să ateste faptul că acesta nu are datorii către bugetul local. În lipsa achitării taxelor și a certificatului fiscal, ca și viitori proprietari, nu veți putea înscrie mașina în numele propriu. 

Un scurt test drive

Odată verificate toate informațiile amintite mai sus, nu uitați să efectuați un test drive cu mașina înainte de a semna actul final. Acesta vă poate spune foarte multe lucruri despre cum funcționează și se comportă mașina în trafic și poate fi un semn decisiv în ceea ce privește achiziționarea ei, 

Atunci când cumpărați o mașină second hand, raportul istoric, verificarea într-un service autorizat și examinarea actelor mașinii, sunt primele lucruri ce trebuiesc evaluate cu mare atenție, pentru a vă asigura că faceți o achiziție rentabilă, și nu cumpărați o mașină cu defecte ascunse, cu care cel mai probabil veți sta tot în service. 

Foto: Pexels

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.