Accesorii auto care costa sub 150 lei dar fac toti banii
25/10/2017
40 de statii noi de incarcare pentru masinile electrice vor fi instalate in Romania
17/11/2017
Arata tot

Cum sa obtii un pret mai bun pentru polita RCA

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto sau prescurtat RCA, este calculata in functie de mai multi indicatori, cum ar fi: varsta, localitate sau istoricul de accidente al posesorului masinii pentru care se incheie polita. In acest articol, vreau sa iti arat cum sa obtii legal un pret mai mic pentru RCA folosindu-te de acesti indicatori in favoarea ta.

Varsta posesorului masinii

Asigurarea RCA este calculata in functie de varsta posesorului autovehicolului asigurat. Iar daca ai sub 30 de ani, aceasta valoarea este destul de mare. Ca sa obtii un RCA ieftin, poti sa inscrii masina pe o ruda apropiata (parinte, bunic etc) trecuta de 30 de ani. Ca sa vezi diferentele de pret, cauta pe Google un calculator RCA si simuleaza cu datele tale si ale unei persoane trecute de 30 de ani. La mine aproape s-a injumatatit RCA dupa ce am trecut de 30 de ani.

Vestea buna este ca persoana pe care inregistrezi masina, nici nu trebuie sa detina permis auto. Legislatia romana permite oricui sa inregistreze o masina pe numele sau.

Localitatea posesorului masinii

Exista localitati unde se produc mai multe accidente rutiere si altele in care rata accidentelor este mai mica. Spre exemplu o persoana din Bucuresti va plati mai mult pe RCA decat una din Giurgiu. Asadar daca tot treci masina pe alta persoana, cauta sa fie dintr-o localitate mai mica.

Istoric accidente – clasa Bonus-Malus

Pretul RCA este influientat in cea mai mare masura de istoricul de accidente al soferului. Cu cat conduci mai prudent si incerci sa eviti orice accident, oricat ar fi de minor, ai sanse foarte mari sa tii chieltuiala cu RCA sub control. In termeni de specialitate, asta se traduce prin incadrarea in Clasa Bonus Malus care este trecuta pe polita RCA si incepand cu 1.08.2017 are 8 nivele, de la B0 la B8. Cu cat clasa la care te incadrezi esti mai mare cu atat pretul platit pe polita RCA va fi mai mic.

Perioada pe care se incheie asigurarea

Cu cat perioada pe care se incheie asigurarea RCA este mai mare (maxim 1 an) cu atat pretul platit va fi mai mic. Exista totusi cazuri, cum ar fi masinile inmatriculate provizoriu, in care perioada maxima pe care se poate inregistra RCA este de o luna.

Online va fi mereu mai ieftin

Toti brokerii din Romania primesc de la firmele de asigurari, un comision pentru inregistrarea unui RCA dar unii brokeri au chieltuieli mai mari (spre exemplu un broker care opereaza de pe o insula dintr-un mall) versus brokerii care opereaza online (nu au chieltuieli de chirie). Asadar, poti obtine un pret mai bun daca alegi sa inchei o polita RCA la un broker online.

Mai stii si alte metode prin care se poate obtine un pret mai mic pentru asigurarea RCA?

Tudor
Tudor
Car addict. Ex BMW Driver. Autonapoca writter.

Like us on Facebook!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai recente stiri auto, poze si video.