Mituri si legende despre bateriile auto

Bateria este una din cele mai importante piese auto si de ea depinde daca veti pleca la drum sau nu. Ca sa nu aveti surprize, mai ales in sezonul rece, va recomadam sa achizitionati baterii auto de calitate si sa le intretineti corespunzator, conform specificatiilor producatorului.

Iata 10 mituri sau legende urbane despre acumulatorii auto, pentru a sti cum sa aveti grija de masina dvs :

1. Depozitarea unei baterii pe paviment de beton o va descarca

La inceputurile industriei auto, atunci cand monoblocul bateriei era realizat din cutii de lemn imbinate cu smoala, depozitarea pe o suprafata betonata îi accelera descarcarea. Monoblocurile bateriilor moderne sunt realizate din polipropilena sau cauciuc dur, sunt etanse, deci scurgerile externe – cauzatoare de descarcare nu mai sunt o problema.

2. Bateria se incarca in timpul condusului

Exista cativa factori ce influenteaza activitatea alternatorului de a incarca o baterie, si anume cantitatea de curent transmisa de acesta catre baterie, durata de timp in care acesta este disponibil si temperatura. In general, in cazul opririlor dese sau a calatoriilor scurte in anotimpuri reci, este posibil ca alternatorul sa nu incarce total bateria.

3. O baterie nu pierde curent in timpul depozitarii

Depinde de tipul bateriei si de temperatura. Bateriile prezinta o auto-descarcare naturala sau o asa numita „scurgere” interna electro-chimica la un nivel de 1%-25% / luna. In timp, bateria se poate sulfata si descarca total. Temperaturile foarte ridicate accelereaza acest proces. O baterie depozitata la 350C se va descarca de doua ori mai repede decat una depozitata la 240C.

4. Impulsurile de curent, aspirina sau diversi aditivi vor revigora bateria sulfatata

Majoritatea expertilor sunt de acord ca impulsurile de curent nu actioneaza mai bine dacat incarcatoarele cu curent constant in eliminarea sulfatarii. De asemenea sunt de acord ca nu exista o dovada ca aditivii sau aspirina pot prelungi viata bateriilor. Avantaje pe termen scurt sunt cistigate prin cresterea aciditatii bateriei.

5. In zilele foarte friguroase aprindeti farurile pentru a „incalzi” bateria inaintea pornirii motorului

In timp ce nu exista indoiala ca aprinderea farurilor va creste circuitul in cadrul bateriei, cu siguranta va diminua capacitatea necesara pentru pornirea unui motor rece. De aceea NU este recomandata aceasta actiune.

Citeste continuarea pe Campusbucuresti.ro
.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.