Cum sa elimini mirosul de tigara din masina ?
07/02/2019
Un om de afaceri din Suceava a construit din bani proprii primul metru de autostrada din Moldova
05/03/2019
Arata tot

Noi firme romanesti de inchirieri auto au luat cu asalt piata de Rent a Car din Cluj

Segmentul de piata al inchirierilor auto este foarte dens, iar primele 3 companii care ocupa aproximativ 71% din piata romaneasca au fost finantate prin capital strain.

Companiile romanesti trebuie sa se amplaseze strategic in locatii convenabile calatorilor si vizeaza un public tinta din ce in ce mai divers, cu servicii pe masura, pentru a nu isi pierde pozitia in piata de inchirieri auto. In acest context, noi firme romanesti de inchirieri auto au luat cu asalt piata de Rent a Car din Cluj.

Cluj este situat pe valea raului Somesul Mic si conform recensamantului din 2011 este al doilea oras ca populatie din Romania. Zona metropolitana Cluj-Napoca are o populație de 411,379 de oameni, pe cand populatia zonei periurbane depaseste 420,000 de locuitori. Astfel, piata de inchirieri auto a reusit sa se impuna in aceasta regiune. Nevoia locuitorilor din zonele periurbane de a se deplasa catre centru a dus la o dezvoltare durabila a pietei de rent.

Cat de mult vor reusi companiile romanesti sa acapareze din procentul total al pietei cu o valoare estimata de aproximativ 24 milioane de dolari, la nivel national?

Administratorul Alana Rent a Car Paul Ghita a vorbit despre piata inchirierilor auto din Romania, abordand problemele pe care un antreprenor roman le intampina pentru a pune bazele unei companii. Paul Ghita a afirmat ca in domeniul pietei de inchirieri auto este nevoie de multa perseverenta si orientare catre client, deoarece clientii vin din motive mai mult sau mai putin obiective, dar se intorc numai daca serviciile oferite sunt exceptionale.

Alana Rent a Car este o companie de inchieri auto care a intrat pe piata in anul 2009 si a reusit treptat sa isi deschida filiale in Cluj, Bucuresti, Timisoara, Iasi, Sibiu si Constanta.

La inceput, compania detinea o flota alcatuita din numai 5 masini, dar cu perseverenta si asumarea unor riscuri financiare a reusit sa avanseze la o flota de peste 80 de masini. ”Speram ca prin aceasta expansiune la nivel national, sa ne bucuram in continuare de suportul clientilor, fiindca avem nevoie ca sa sustinem calitatea serviciilor si, deci, sa existam in piata romaneasca, cu capital romanesc, in continuare. In 2019 am investit mult in flota noastra auto ca sa existam si peste 2-3 ani”, a spus optimist Paul Ghita, administratorul companiei Alana Rent a car.

Intrebat care sunt problemele pe care le intampina o firma cu capital romanesc atunci cand se extinde la nivel national, administratorul companiei Alana Paul Ghita a afirmat: ” Lucrez in domeniul inchirierilor auto de peste 15 ani si ce pot sa spun este ca piata devine tot mai aglomerata. Desigur, mereu se poate sa te strecori si tu undeva, ca si companie, si sa prinzi o parte din business, dar ca sa cresti devine din ce in ce mai dificil si riscant. De exemplu, locurile in aeroport sunt deja inchiriate de mult timp, iar cine are un spatiu nu planuieste sa renunte la el. Mi se pare, totusi, ca inchirierea unui birou in aeroport este necinstita fata de client, fiindca trebuie sa cresti preturile ca sa poti acoperi chiria de 2-3 ori mai scumpa decat in afara aeroportului. Cu toate acestea, clientii tind sa se duca tot catre reprezentantele ce-si au sediul acolo”.

Alana Rent a Car vrea sa se extinda si in afara granitelor.

”Ne dorim sa ducem numele Alana Rent a Car si in afara granitelor, peste 5 – 10 ani. Momentan, ce-i drept, ne dorim sa oferim romanilor nostri servicii la preturi corecte. Faptul ca ne extindem la nivel national ne va pune la incercare, atat in Iasi, cat si peste tot in Romania. Fie reusim, fie nu. Repet: vom reusi numai daca romanii au incredere in noi si ne ajuta, folosind serviciile noastre”.

Citeste si: Studentii clujeni lucreaza la o aplicatie pentru prevenirea accidentelor auto

Unde crezi ca va ajunge Alana Rent in afara granitelor in urmatorii 5 ani?

Paul Ghita: “Nu stiu daca in urmatorii 5 sau 15 ani, dar sunt sigur ca Alana fie se va extinde in intreaga Europa, fie va inceta sa existe. Cine nu evolueaza, ramane in urma, si daca ramai mult in urma, lumea nu te mai vede. Deci este critic ca noi, companie romaneasca, sa ne stabilim ca jucatori importanti in piata nationala a inchirierilor auto mai intai”.

Administratorul si fondatorul companiei Alana Rent a Car Paul Ghita a vorbit si despre diferentele dintre o companie de inchirieri auto de success si una care ”ramane in urma”. “Doua aspecte: serviciile si riscul. Sa oferi servicii calitative inseamna sa oferi masini noi. Sa oferi masini noi inseamna ca trebuie sa ceri preturi mai mari decat daca ai oferi masini vechi. Ceea ce este un risc, fiindca mai intai investesti in flota, iar apoi afli daca oamenii sunt dispusi sa plateasca”. Alana Rent a Car ofera servicii de calitate, la preturi rezonabile pentru bugetul romanilor, fapt pentru care a reusit sa isi creasca flota de masini si sa deschida filiale in tot mai multe regiuni ale tarii.

”Pana acum, noi am invatat ca romanii sunt dispusi sa plateasca pentru calitate si devenim din ce in ce mai educati cu privire la beneficiile de a te deplasa cu o masina din 2017 – 2018 versus riscurile la care te expui cand conduci o masina din 2010 sau mai veche”, a adaugat administratorul Alana Rent a Car Paul Ghita.

Orasul Cluj este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale si de afaceri din Romania. Printre alte institutii, gazduieste cea mai mare universitate din tara, Universitatea Babes-Bolyai. Astfel, volumul studentilor straini a crescut considerabil in ultimii 10 ani.

Alana Rent a Car a vazut o oportunitate de a acapara piata de inchirieri auto Cluj.

In ultimii ani Clujul inregistreaza o crestere a numarului de azilanti, refugiati, imigranti, dar si a numarului de angajati ai unor firme internationale. Peste 6.400 de cetateni straini, proveniti din 113 tari ale lumii, locuiesc in prezent in Cluj, deci, cererea serviciilor de car-rental a crescut de asemenea.

”Este o economie bazata pe merit; un merit brutal, dar cinstit. Este datoria noastra sa luam aspectele acestea in calcul si sa facem tot ce putem, cate un pas pe rand”, spune, in incheiere, Paul Ghita, fondator inchirieri auto Alana Rent a Car.

Tudor
Tudor
Car addict. Ex BMW Driver. Autonapoca writter.

Like us on Facebook!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai recente stiri auto, poze si video.