Rezistenta la rulare si clase de consum la anvelope

Anvelopele sunt foarte importante pentru siguranta dumneavoastra dar si a celorlalti participanti la trafic. Ele sunt singura legatura intre automobil si carosabil.

La anvelopele uzate distanta de franare este considerabil mai mare decat la cele noi. Un studiu efectuat de cei de la Continental, arata ca la o anvelopa cu profil de 7 mm, distanta de franare de la 100 km/h la 60 km/h va fi de 30 metri, pe cand la o anvelopa cu profil de 2 mm, distanta de franare va fi de 70 metri!

Pe langa distanta mare la franare, rularea cu anvelope uzate sau desumflate creste consumul masinii datorita cresterii aderentei si rezistentei de rulare.

Rezistenţa la rulare are o pondere de aproximativ 20% în consumul de carburant al vehiculului. Afectează deci eficienţa energetică şi implicit şi costurile operaţionale precum şi efectele asupra mediului. Cu cât rezistenţa la rulare este mai mica, cu atât scade şi consumul de combustibil.

[recent_products]

Clasificarea din punct de vedere energetic indică deci rezistența la rulare. Mai exact, indică ponderea în consumul de carburant al vehiculului şi asupra emisiilor de carbon, pentru foecare pneu în parte.

Clasele încep cu litera A (verde) şi se termină cu litera G(roşu). Clasa A este cea mai bună, G este cea mai slabă, iar clasa D nu este utilizată.

clasa de consum anvelope

Utilizând anvelope din clasa de eficienţă B, un turism consumă cu aproximativ 0,1 mai puţin la fiecare 100 km faţă de un vechiul din clasa C. Diferenţa de consum dintre clasa A și clasa G este semnificativă, în jurul valorii de 0,6l-100km. De asemenea o rezistenţă la rulare scăzută va reduce şi emisiile de CO2 cu 14g/km.

Dupa cum am mentionat deja, anvelopele sunt foarte importante pentru siguranta dvs si din acest motiv este recomandat sa va informati foarte bine inainte de a alege o anvelopa. Pretul este important dar uneori ajungem sa platim mai mult pe termen lung daca alegem o anvelopa uzata (pot avea defecte ascunse, nevizibile la o prima vedere). Anvelopele noi au o durata medie de viata de 5 ani pe cand o anvelopa second hand va poate tine doar un sezon.  Spor la cumparaturi.

Click aici pentru lista magazinelor online de anvelope din Romania.

Sursa foto: webcarblog.ro

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.