Simptomele unei casete de directie defecte

Caseta de directie este una dintre cele mai importante componente ale unei masini, scopul acesteia fiind sa dirijeze rotile conform cu miscarea volanului. Casetele de directie pot fi de mai multe feluri: caseta de directie mecanica, caseta de directie hidraulica, caseta de directie electro-hidraulica sau caseta de directie asistata electronic.

Indiferent de felul casetei de directie de pe masina ta, simptomele in cazul unei casete defecte sunt aceleasi:

  • Scaderea treptata a nivelului de ulei din rezervorul casetei
  • Manevrarea greoaie a volanului
  • Masina trage intr-o parte pe drum drept
  • La manevrarea volanului, se vor auzi zgomote anormale (scartaituri) din zona cutiei de directie
  • Directia functioneaza greu in viraje

Pentru a proba daca directia este defecta, soferul poate incerca sa traga si sa impinga volanul in mai multe directii (in timp ce masina este oprita) – un joc excesiv al volanului este semnul ca unele articulatii sau cuplaje elastice s-au slabit.

Citeste si: Modificari privind ITP-ul din 2018

De ce se strica caseta de directie?

Servo directia unei masini este format din mai multe componente: pompa servodirectie, caseta de directie, cap bara, bieleta de directie, burduf caseta, filtru servodirectie, rulment roata, fuzeta, elemente pentru montajul rotii (piulite, bolturi, suruburi, jante etc), elemente coloana volan (volan sasic, arc spirala).

De cele mai multe ori din cauza ruginii, axul dintat (cremalier) din caseta de directie rugineste si apar scurgeri de ulei.

Din cauza gropilor sau a denivelarilor, inclusiv drumurile cu piatra cubica, trecerile peste sinele de tramvai, drumurile cu bolovani si pietris pot afecta una sau mai multe componente ale casetei care in final pot duce la stricarea ansamblului.

Pentru ca fiecare impact al rotilor cu un carosabil neregulat se transmite in suspensii, apoi in bieletele de directie, apoi prin componentele casetei de directie in coloana de directie şi, ulterior, se resimt in volan.

Citeste si: Simptomele unei turbine defecte

Ce este de facut daca s-a stricat caseta de directie?

Daca aveti unul sau mai multe simptome descrise mai sus, primul pas este sa faceti o constatare intr-un service autorizat pentru a fi sigur ca este stricat axul dintat (cremalier) sau una din componentele sistemului de directie.

In primul caz, in care cremaliera este defecta, aveti 3 variante:

  • Inlocuirea cu o caseta de directie noua – aceasta este solutia ideala dar pretul prea mare ii face pe multi sa caute variante alternative.
  • Reconditionarea casetei de directie – asta prespunune recontionarea axului dintat si inlocuirea rulmentilor si a burdufelor vechi. Poate fi o solutie buna pe termen mediu, avand in vedere ca firmele care se ocupa cu aceste operatiuni, ofera garantie de pana la 2 ani pentru lucrare.
  • Montarea unei casete de directie second hand – desi este cea mai ieftina optiune, nu este recomandata pentru ca defectiunile vor aparea chiar mai repede decat la sistemul de directie montat initial pe masina.
Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.