Studentii clujeni lucreaza la o aplicatie pentru prevenirea accidentelor auto

O echipa de studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj au creat trei aplicatii pentru mobil si tableta, care vin in sprijinul soferilor.

Mihai Negru, cercetator la UTCN, a declarat: „Proiectul COMOSEF este unul cu finanţare europeană de 1,5 milioane de lei şi urmăreşte dezvoltarea unor aplicaţii de asistare a conducerii pe dispozitive mobile – telefoane sau tablete, şi de recunoaştere a pietonilor din imagini infraroşii. Aceste aplicaţii au scopul final de prevenire a accidentelor rutiere”

Aceasta aplicatie foloseste camera de pe telefonul mobil sau de pe tableta si fara a fi nevoie de conectare la internet.

Unele masini mai noi au deja instalate aceste camere speciale care transmit informatia spre computerul de bord. Asa ca mai ramane doar ca soferii sa descarce aplicatia si sa o instaleze in sistem.

In momentul in care un pieton paseste pe carosabil, aplicatia il detecteaza la o distanta care poate sa ajunga pana la 50 de metri, timp suficient pentru ca soferul sa reactioneze.

Insa autoturismele mai vechi pot folosi tehnologia doar prin intermediul unui smartphone sau tableta fixate pe un suport fix. Daca vor, soferii isi pot monta camere cu infrarosu care costa 3.000 de euro.

Este nevoie de camera infrarosu, care se monteaza in spatele grilajului de la masina si imaginile cu infrarosu se trimit la un alt sistem care le preia si le prelucreza pentru a recunoaste pietonii.

aplicatie detectare pietoni

Aplicatiile ii pot ajuta pe soferi in trafic si pe timp de noapte sau daca afara este ceata.

Se iau imagini din scene de trafic, iar pe baza acestor imagini se proceseaza in timp real care sunt conditiile de luminozitate in mediu, iar pe baza conditiilor se estimeaza viteza optima pentru deplasarea in siguranta„, a spus cercetatorul Mihai Negru.

In acest fel, inventatorii spera ca numarul accidentelor in care sunt implicati pietonii va scadea considerabil. Aplicaţiile vor fi finalizate în 2015 şi ar putea fi folosite de şoferii care dispun de o tabletă sau un smartphone.

Sursa foto : monitorulcj.ro

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.