Totul despre farurile cu xenon

Farurile cu xenon au fost introduse pentru prima oara in industria auto in anul 1991 pe modelul BMW 750i. Din 1991 pana in prezent, utilizarea xenonului in industria auto a cunoscut o evolutie rapida, avantajele iluminarii xenon (lampi cu descarcare) fata de iluminarea conventionala (lampi cu incandescenta) ducand aproape la eliminarea completa a farurilor cu becuri tungsten sau tungsten-halogen.

Astazi nu exista masina din gama de lux care sa nu aiba in echipare faruri cu xenon.

Xenon-bmw-seria-7-xenon

Ce este un xenon?

Farurile cu xenon se bazeaza pe principiul descarcarii gazoase, unde o unda de lumina este creata intre doi electrozi situati intr-un tub de sticla umplut cu saruri metalice si gaz in forma inerta.

Citeste si: Sfaturi despre cum poti alege cele mai bune becuri H7 pentru masina ta

Ultima inovatie in materie de iluminare este tehnologia HID – High Intensity Discharge (adica in traducere libera Descaracare de Inalta Tensiune) se bazeaza pe o descarcare electrica folosita pentru a aprinde gazul xenon dintr-un mic container sigilat in bec.

Fenomenul este similar cu fulgerul de pe cer. Iluminarea HID nu are la baza un filament ci creeaza lumina prin aprinderea unei descarcari electrice intre 2 electrozi cu quartz aflati in interiorul capsulei cu gaz xenon.

(P) Ai vazut ultimele oferte la becuri xenon de la eMag?

Ca si in cazul celorlalte forme de iluminare prin descarcare in gaz, becul cu xenon are nevoie de un starter pentru o aprindere rapida si necesita un ballast electronic pentru a functiona corespunzator.

Aceasta tehnologie avansata de iluminare, putea fi usor identificata pe strada prin razele puternice de lumina alb-albastruie predominante la masinile de clasa medie si lux, de generatie noua.

halogen versus xenon
Tabel de comparatie
CaracteristicaHalogen H7Xenon H7
Puterea [ W ]5535
Candele [ cd ]67.500151.875
Lumeni [ lm ]1.5502.400−2.600
Temperatura [ °K ]3.2006.000
Culoarea luminiiYellow-WhiteSuper White
Durata de viata* [ h ]4003.200
* testat in laborator

AVANTAJE XENON

Siguranta sporita la condus

Studiile au aratat ca soferii reactioneaza mai repede la obstacolele de pe sosea si observa mai repede indicatoarele de circulatie, daca folosesc faruri xenon in loc de faruri cu becuri halogen. Este evident gradul ridicat de siguranta la condusul pe timp de noapte cu faruri xenon (HID).

Nota: este foarte important ca farurile sa fi fost construite special pentru utilizarea becurilor xenon (HID), altfel, becurile cu descarcare instalate in faruri destinate utilizarii becurilor cu halogen, din cauza geometriei diferite, vor emite raze de lumina orbitoare pentru ceilalti participanti la trafic si vor scade astfel siguranta traficului. Solutia pentru soferii care vor sa utilizeze becuri xenon in faruri halogen, este sa instaleze in faruri proiectoare xenon sau bixenon. Acestea sunt construite special sa colecteze lumina xenon emisa de becurile HID si sa o distribuie uniform pe sosea, fara a orbi insa ceilalti participanti la trafic.

Eficienta

Eficienta farurilor cu xenon este reprezentata de cantitatea de lumina obtinuta, raportat la energia consumata. Instalatiile xenon consuma mai putina energie decat instalatiile halogen, furnizand in acelasi timp o cantitate mai mare de lumina. Consumul mai mic de energie se traduce si printr-un consum scazut de carburant, respectiv printr-o emisie mai mica de dioxid de carbon (aproape 1.3 g/km daca farurile sunt aprinse 1/3 din timpul de functionare al motorului).

Durata de viata mai lunga

Media de viata pentru un bec xenon este de 2000 ore, in timp ce un bec halogen va functiona intre 450 si 1000 ore.

DEZAVANTAJE XENON

Orbirea celorlalti participanti la trafic

Masinile dotate cu sisteme de iluminare xenon produc raze de lumina foarte puternica, iar acestea pot incomoda ceilalti participanti la trafic.Studiile au aratat ca farurile xenon sunt cu 40% mai predispuse la producerea de glare (reflexii orbitoare) fata de farurile halogen. Pentru a preveni acest lucru reglementarile UE prevad ca toate vehiculele cu faruri xenon sa fie dotate cu sistem de spalare si reglaj automat al farurilor.

Continut de mercur

Becurile xenon (HID) de tip D1R, D1S, D2R, D2S si 9500 – contin mercur – care este un metal greu toxic. Din acest motiv, aruncarea becurilor HID consumate se face doar cu respectarea reglementarilor privitoare la eliminarea si colectarea deseurilor cu continut de mercur.

Cost ridicat 

Farurile cu tehnologie xenon au costuri mai mari de productie. De asemenea, componentele acestora, becurile, balasturile, proiectoarele xenon sunt mai scumpe decat cele ale farurilor halogen. Durata de viata mai lunga si performantele instalatiilor xenon pot compensa costurile ridicate.

Ce parere ai despre tehnologia Xenon? Ti-ai monta pe masina faruri cu xenon?

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.