Permisul de conducere categoria B este punctul de start pentru orice sofer. Aceasta categorie de permis poate fi obtinuta incepand cu varsta de 18 ani si este necesar pentru obtinerea altor categorii de permis. Pentru obtinerea permisului categorie B este necesara urmarea unui numar minim de ore de pregatire teoretice si practice inainte de sustinerea examenelor corespunzatoare.
Criterii pentru obtinerea permisului de conducere categoria B
Doritorii de permis categoria B trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Pentru a putea circula pe drumurile publice din Romania cu un autovehicul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3500 de kg si a carui numar de locuri, in afara de cel al soferului nu depaseste 8, doritorii de permis trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba varsta minima legala de 18 ani;
- sa fie declarati apti din punct de vedere medical;
- sa fie declarati apti din punct de vedere psihologic;
- sa fi urmat cursurile de specializare pentru un numar minim de ore;
- sa sustina si sa promoveze examenul auto practic si examenul auto teoretic.
Scoala de soferi pentru categoria B de permis
Scoala de soferi aleasa este un factor important in rata de promovabilitate a doritorilor de permis. www.ODAT.ro a facut o lista ce reflecta calitatile unui instructor auto profesionist:
- calm si rabdare;
- cunostiinte teoretice solide;
- caracter sociabil;
- capacitate de empatie;
- dedicatie;
- atentie la detalii;
- masina bine intretinuta;
- mod de conducere preventiv, exemplu pentru cursanti.
Aceste trasaturi ale instructorului auto ideal sunt cu atat mai importante pentru doritorii de permis categoria B care urca pentru prima data la volan. O scoala de soferi cu instructori de calitate este o scoala de soferi care instruieste participanti la trafic bine pregatiti pentru orice situatie.
Pentru categoria B, minimul de ore de pregatire este de 24 pentru pregatirea teoretica si 30 de ore pentru pregatirea practica.
Dosarul pentru categoria B
Inainte de a sustine examenul, doritorii de permis trebuie sa pregateasca un dosar complet, care contine:
- fisa medicala, eliberata de policlinici autorizate de Politia Municipala;
- fisa de scolarizare care demonstreaza incheierea pregatirii minime necesare (cu fisa de evidenta a orelor de conducere);
- aviz psihologic;
- cazierul;
- copie dupa buletin sau carte de identitate;
- diploma de studii;
- doua fotografii tip permis;
- chitanta care dovedeste plata taxei de examen.
(P) Ai luat carnetul de sofer? Nu uita de trusa de prim ajutor.
Eliberarea permisului dupa examen
Dupa promovarea celor doua probe ale examenului de conducere, noilor soferi li se va elibera permisul. Pentru eliberarea acestui act, trebuie intocmit un nou dosar care sa contina:
- fisa completata prin dactilografiere cu fotografie aplicata, semnata de catre solicitant si cu timbrul eliberat odata cu fotografiile pe spate;
- chitanta care dovedeste plata contravalorii permisului;
- copie dupa act identitate;
- cazier;
- aviz medical;
- aviz psihologic.
Incepand cu luna octombrie 2015, examenul practic va putea fi sustinut de mai multe ori
Conform www.ODAT.ro, anul 2015 a fost unul plin de noutati si schimbari in ceea ce priveste domeniul auto si obtinerea permisului. Cea mai noua schimbare este una in avantajul doritorilor de permis.
Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr 97/2015 pentru modificarea Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr 268/2010 modifica procedura de reexaminare a persoanelor care nu promoveaza examenul auto practic de la prima incercare. Conform actului normativ publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr 639 din 21 august si care intra in vigoare pe 5 octombrie, doritorii de permis vor putea sa sustina proba practica de mai multe ori, fara a trebui sa reia proba teoretica.
Candidatii vor plati o taxa de reexaminare.