[Video] Ce este acvaplanarea si cum o putem evita

Sezonul ploios a inceput si exista riscul acvaplanarii atunci cand circulam cu viteza pe drumurile acoperite cu apa. Dar ce este acvaplanarea?

Fenomenul de acvaplanare apare atunci când pe șosea există prea multă apă, iar viteza de deplasate este prea mare. Controlul mașinii în momentul apariției fenomenului de acvaplanare este foarte dificil, astfel că recomandarea este să evitați pe cât posibil apariția acestei alunecări pe apă. Iată ce este bine de știut despre acvaplanare.

(P) Echipeaza-ti masina cu covorase din cauciuc speciale pentru sezonul rece.

Acvaplanarea apare atunci când anvelopele mașinii nu mai fac contact direct cu asfaltul, deoarece între cele două suprafețe există o peliculă de apă. Cu cât aceasta este mai groasă, cu atât controlul este mai dificil și perioada de acvaplanare mai lungă. Acvaplanarea este semnalată de momentul în care mașina nu mai poate fi controlată.

Ce trebuie să faci în timpul acvaplanării

Este foarte important ca în momentul acvaplanării să nu bruschezi comenzile mașinii. Cuvântul de ordine trebuie să fie finețea, chiar dacă situația dă naștere altor reacții. Controlează foarte fin direcția și, foarte important, nu frâna deloc. Asta doar va face situația și mai dificilă. Chiar dacă este greu de acceptat pentru creier, este mai bine să nu reacționezi. Așteaptă să recâștigi controlul mașinii și apoi acționează mai accentuat frâna și direcția mașinii pentru a schimba traiectoria.

Atunci când apare fenomenul de acvaplanare poate fi prea târziu să mai faci ceva. De aceea, este mai bine să conduci temperat pe ploaie și să încerci să eviți acvaplanarea. Asta te poate salva de accidente.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.