Ce trebuie sa stii despre un carlig de remorcare

Am vorbit intr-un articol anterior despre cum sa alegi un carlig remorcare pentru masina ta iar astazi vom vorbi despre ce trebuie sa stii despre ele: daca au nevoie de omoloare la RAR, ce prevede codul rutier dar si ce amenzi exista pentru nerespectarea normelor de remorcare.

Carlig remorcare omologat la RAR?

Conform codului rutier, orice modificare adusa masinii (schimbare culoare, schimbare motor etc) trebuie omologate la RAR, dar nu este cazul si pentru carlige de remorcare. Acestea vin deja omologate dar cerinta RAR este ca dispozitivele de cuplare sa aiba marca de omologare aplicata in loc vizibil conform cu Directiva 94/20 a Parlamentului European.

Carligele de remorcare se monteaza pur si simplu pe masina dar este recomandat montaj profesional intr-un service autorizat, pentru a beneficia de garantie. Conform RAR, dispozitivele de cuplare trebuie sa fie cuplate in mod corespunzator iar sistemele de inchidere si zavorare trebuie sa lucreze corect. Nu sunt admise crapaturi sau deformatii ale pieselor din componenta sistemului de cuplare.

Cu ce viteza pot fi circula masinile care tracteaza remorci sau semiremorci?

Conform codului rutier, viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.

Aceasta reglementare nu se refera si in cazul in care pe carligul de remorcare este atasat suportul de bicicleta.

Cate remorci se pot tracta cu un carlig de remorcare?

Un autovehicul poate tracta pe drumul public o singura remorca. Exceptie face tractorul rutier care poate tracta doua remorci, precum si autovehiculele amenajate pentru formarea unui autotren de transport persoane in localitatile turistice, cu conditia ca acesta sa nu fie mai lung de 25 m si sa nu circule cu viteza mai mare de 25 km/h.

Citeste si: Semne ca ambreiajul incepe sa se strice

Amenzi prevazute in codul rutier pentru nerespectarea normelor de remorcare

Nerespectarea normelor de remorcare a vehiculelor se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni respectiv de la 9 la 20 de puncte-amenda.

Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Concluzii

Acum ca stii ce spune RAR si codul rutier despre normele de remorcare, nu ramane decat sa respecti aceste prevederi si sa te bucuri de beneficiile pe care ti le aduce un carlig de remorcare.

[ux_custom_products cat=”398″ products=”” columns=”4″ title=”Recomandari din magazin”]
Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.