Cum alegi un carlig de remorcare potrivit pentru masina ta?

Un carlig remorcare dupa cum ii spune si numele este o piesa care se ataseaza in spatele autovehicolului pentru a tracta o remorca, o rulota sau o platforma. Daca esti in cautarea unui astfel de carlig iata cum alegi un carlig de remorcare potrivit pentru masina ta:

Ce carlig auto am nevoie pentru masina mea?

In primul rand exista doua mari tipuri de carlige auto: cu montare rapida (nuca demontabila) si cu atasare pe baza de suruburi (semidemontabil). Carligele de remorcare nu sunt universale si difera de la un automobil la altul. Deci pentru a raspunde la intrebarea de mai sus: ai nevoie de un carlig compatibil cu masina ta, altfel nu poate fi montat corespunzator sau chiar deloc.

Ce poti tracta cu un carlig de remorcare?

Carligele se impart in mai multe categorii: I, II, III, IV, fifth wheel si gat de lebada.

Carligele din categoria I pot tracta greutati relativ mici de pana intr-o tona si sunt potrivite pentru masini mici, cele din categoria a 2-a suporta pana la o tona jumatate si sunt potrivite pentru dubite si SUV-uri, categoria 3 suporta greutati de pana in 2,2 tone iar clasa a 4-a pentru greutati de pana in 5 tone. Peste aceste greutati vorbim de tractari de mare tonaj, care se efectueaza cu utilaje speciale.

Asadar, cu ajutorul unui carlig de remorcare poti tracta o remorca, o rulota sau o platforma daca se incadreaza in clasele de greutate specificate mai sus. E recomandat sa nu depasesti aceste valori, deoarece sarcina suplimentara pune presiune pe sistemul de ambreiaj si nu ai vrea sa ramai fara ambreiaj cand urci Transfagarasanul impreuna cu toata familia dar mai ales cu soacra 😊

Citeste si: Top 3 cele mai sigure masini din 2018 conform EURONCAP

Cat costa un carlig de remorcare?

In acest domeniu, pretul este influentat de omologarile obtine de producator dar si de brand. Printre cele mai cunoscute branduri la noi in tara sunt Galia, Autohak, Hakpol, Westfalia sau Brink. Preturile incep de la aproximativ 100 euro pentru un model din categoria I.

Poti monta un portbagaj auto sau suport de bicicleta

In functie de necesitati pe carligul de remorcare se poate monta un suport de bicicleta sau un portbagaj auto prevezut cu o astfel de prindere. Nu mai ramane decat sa cauti urmatoarea destinatie de vacanta.

Protectie suplimentara in caz de accident

In cazul nefericit in care esti implicat intr-un accident si te loveste o alta masina din spate, carligul de remorcare este un element suplimentar de siguranta care absoarbe din socul loviturii. Desi nu ar trebui sa te bazezi pe asta atunci cand alegi un carlig de remorcare.

Acum ca stii cum sa alegi un carlig auto, nu mai ramane decat sa cauti modelul care se incadreaza in bugetul tau si sa te bucuri de beneficiile pe care ti le va aduce.

Recomandari din magazin

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.