3 pași simpli pentru a reîmprospăta interiorul mașinii tale!
26/03/2019
Cum alegi un carlig de remorcare potrivit pentru masina ta?
22/04/2019
Arata tot

Cand trebuie schimbat uleiul din cutia de viteze?

Inainte de a tine cont de ce o sa va scriem aici, cel mai bine este sa verificati cartea masinii pentru a fi siguri ca trebuie sau nu sa schimbati uleiul cutiei de viteze. Nu exista un termen fix cand trebuie sa schimbi uleiul. In functie de tipul cutiei, de anul de fabricatie, uleiul trebuie sau nu sa fie inlocuit.

Unele cutii automate nu necesita inlocuirea uleiul de transmisie, desi este recomandat sa faceti schimbul la fiecare 100.000-160.000 de km. In cazul vehiculelor de performanta, uleiul poate fi schimbat si la 60.000 de km. Grupul VAG recomanda schimbarea uleiului din cutia de viteze ( DSG ) o data la 100.000 de km, desi multi posesori aleaga sa il inlocuiasca intre 60.000-80.000 de km.

Citeste si: Motoare de evitat de la grupul VAG

In cazul cutiilor manuale schimbarea uleiului se face mai des, recomandat este intre 48.000 si 100.000 de km.

Rolul uleiului cutiei de viteze?

• lubrifierea pieselor interne;
• intretinerea garniturilor;
• protejarea pieselor metalice aflate in contact direct;
• imbunatatirea vitezei de rotatie a arborilor cutiei;
• posibilitatea de a functiona in regim de temperaturi ridicate.

Citeste mai multe despre cutia de viteze si uleiul din cutia de viteze pe dailydriven.ro. Pe site poti sa gasesti sute de sfaturi utile si mii de review-uri auto facute de posesori.

Cum iti dai seama ca trebuie sa schimbi uleiul din cutia de viteze?

masina schimba greu treptele de viteza: fie ca vorbim despre o transmisie automata sau manuala, schimbarea vitezelor trebuie sa se realizeze fara zgomote sau smucituri. Cutia automata schimba cu intarizere si scoate zgomote atunci cand este defecta. In cazul cutiei manuale exista varianta ca masina sa nu mai intre deloc in viteza;
socuri in transmisie: uleiul murdar sau invechit iti va face clar probleme, lubrifierea nu se va face in parametrii si schimbarile, in cazul cutiilor automate, nu vor mai fi facute liniare, ba chiar vei simtii socuri la schimbarea treptelor;
zgomot de frecare cand schimbi vitezele: frecarea de tip metal pe metal si scrajnetul zgomotos pe care il auzi ar trebui sa te faca sa opresti masina si sa te indrepti catre cel mai apropiat service unde sa verifici nivelul uleiului din transmisie si starea transmisiei;
• alte semne includ reactia intarziata a masinii la inaintare si decuplare din treapta de viteza.

Citeste si: Ce se poate intampla cu masina daca circuli fara uleiuri sau lichide?

Daca te-ai confruntat cu oricare dintre aceste situatii in timpul conducerii masinii, este suficient de clar ca este necesara cat mai curand o verificare a cutiei de viteze si a lichidului de transmisie.

Sunt sanse bune ca simpla inlocuire a lichidului de transmisie, atunci cand culoarea sa este alta decat rosu intens sau prezinta un miros de ars, sa rezolve problemele. In caz ca acestea persista, atunci este mai mult decat atat si inseamna ca este obligatorie o verificare aprofundata a mecanismelor cutiei de viteze.

Tudor
Tudor
Car addict. Ex BMW Driver. Autonapoca writter.

Like us on Facebook!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai recente stiri auto, poze si video.