Cel mai scurt drum din Bucuresti catre Grecia

S-a deschis un nou drum de trecere intre Bulgaria si Grecia la Makaza-Nimfea, ceea ce face ca un drum din Bucuresti pana la mare in Grecia sa fie de doar 472 km. Punctul de frontieră Makaza a fost închis în anul 1945, consecinţă a izolării blocului comunist, din care făcea parte şi Bulgaria, de statele care nu erau satelite URSS.

Indiferent de destinaţia aleasă, fie că este vorba de Thassos, Halkidiki, Paralia Katerini, Lefkada, Corfu sau Atena, noul traseu este mai convenabil decât ruta ”clasică” prin vama Kulata-Promachonas (via Sofia) sau Svilengrad-Ormenio şi Zlatograd-Thermes.

Citeste si: Azot versus aer in anvelope

Noul traseu are avantaje incontestabile în comparaţie cu celelalte, indiferent de destinaţia aleasă. Pe lângă faptul că scurtează drumul spre Grecia cu câteva zeci de kilometri (în funcţie de destinaţia finală), ruta este mai rapidă, datorită reliefului relativ plat şi a modernizării unor sectoare de drum atât în Bulgaria, cât şi în Grecia.

La scurtarea timpului de deplasare contribuie şi autostrada Egnatia Odos, la care se ajunge după numai 20 de kilometri de la vama Makaza. Egnatia Odos, care are 670 de kilometri, străbate Grecia de la est la vest, de la frontiera cu Turcia (Kipoi) până la portul Igoumenitsa.

Citeste si: Cat costa si unde se poate plati taxa de pod de la Fetesti Cernavoda 

Ruta prin Makaza trece prin localităţile Ruse, Byala, Veliko Târnovo, Gurkovo, Maglizh, Tulovo, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Kardzhali, Nimfea şi Komotini, unde se intră pe autostradă.

Odată intraţi pe autoastrada Eganatia Odos, puteţi ajunge uşor la orice destinaţie. Trebuie ştiut că autorităţile greceşti nu percep taxă de drum (vinietă), precum România sau Bulgaria, dar în schimb taxează folosirea autostrăzilor. Astfel, Egnatia Odos are în total şase puncte de taxare, la fiecare plătindu-se 2,40 euro pentru un autoturism: Iasmos (zona Komotini), Moustheni (Kavala), Analipsi (Langadas), Polymylos (Kozani), Malakasi (Metsovo) şi Tyria (Paramythia).

 

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.