Top ceasuri pentru pasionatii de masini
08/01/2018
Top masini noi sub 12 000 euro prin programul Rabla 2018
08/01/2018
Arata tot

Cum identifici o cutie de viteze care urmeaza sa cedeze

Cutia de viteze, manuala sau automata este o compenenta importanta a masinii tale care necesita intretinere si costa o avere daca se strica. In acest articol, vom vorbi despre cum sa identifici o cutie de viteze care urmeaza sa se strice dar si ce trebuie sa faci pentru a o proteja.

Semne ale uzurii unei cutii de viteze

Sunete ciudate la schimbarea vitezei

Daca auzi sunete suspecte atunci cand schimbi viteza, este posibil ca o compenenta a cutiei de viteze sa fie de vina. Sunetele pot varia, de la zgomote intense, până la unele sacadate. De asemenea, dacă auzi un zgomot foarte puternic, atunci când schimbătorul se află în punctul mort, e timpul sa mergi la service.

Citeste si: Semne ca ambreiajul incepe sa se strice

Cutia agata la schimbarea vitezei

Daca ai dificultati la schimbarea vitezei si nu nimeresti usor treptele de viteza sau mai grav, schimbatorul “sare” singur din viteza, atunci avem de a face cu o cutie de viteze care urmeaza sa se strice.

Scurgeri de ulei si miros de ars

Cutia de viteze este un ansamblu destul de compact iar pierderile de ulei din cutie sunt minime spre 0. Dar daca gasesti cumva ulei sub masina in zona cutiei sau simti miros de ars, atunci ceva nu este in regula si mersul la service este obligatoriu.

Cum protejam cutia de viteze

Schimbarea uleiului din cutie

Pentru a prelungi viata cutiei de viteze, trebuie sa schimbam uleiul din cutie la intervalele specificate de producator in cartea de service. Exista producatori, cum ar fi cei de la BMW, care spun ca uleiul din cutie este garantat pe viata dar unii mecanici recomanda totusi schimbarea uleiului din cutie la fiecare 100 000 km.

Folosirea franei de mana

Frana de mana are rolul de a tine masina pe loc atunci cand este parcata si protejeaza cutia de viteze la o parcare intr-o panta. Daca nu este trasa frana de mana, cutia de viteze va fi cea care are menirea sa tina masina pe loc.  Daca vei lasa masina doar “in viteza”, fara a folosi frana de mana atunci cand parchezi intr-o panta, acest lucru va crea presiune asupra sistemului de transmisie al masinii tale, ceea ce va duce, in final, la deterioararea acestuia.

Citeste si: Totul despre uleiurile auto

Schimbarea in marsalier din miscare

Cand bagam in marsarier fara sa oprim complet masina, punem o foarte mare presiune pe cutia de viteze, fortand angrenajele care lucrau intr-un sens, sa-si schimbe imediat sensul de rotatie, actionand ca o frana. Acest lucru deterioreaza foarte mult cutia de viteze, cat si angrenajele respective.

Tudor
Tudor
Car addict. Ex BMW Driver. Autonapoca writter.

Like us on Facebook!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai recente stiri auto, poze si video.