Cum sa verifici o masina second hand ca sa nu iei teapa

Daca vrei sa cumperi o masina second hand dar te sperie gandul ca ai putea lua teapa, iata cateva sfaturi utile inainte de achizitie. In mare o verificare implica un cost de aproximativ 100 de euro, in functie de service-ul la care mergi. O testare auto costa 250 lei, o verificare VIN este maxim 5 euro iar o constatare mecanica intre 100 si 300 lei.

Inspectie vizuala

Primul lucru pe care trebuie sa-l ceri proprietarului inainte sa mergi la vizionare, este ca masina sa fie spalata. Astfel poti observa cu ochiul liber eventualele punct de rugina de la aripi si praguri si starea generala a vopselei. Uita-te in mod special la imbinarea dintre aripi si caroserie, in zona portbagajului si zona pragurilor. Daca a fost revopsita partial, aici ar trebui sa se cunoasca cel mai bine. In interiorul masinii, uita-te la uzura volanului, scaunul soferului, schimbator si frana de mana. Uzura plasticele de pe bord si portiere, sunt de asemenea un semn daca masina are sau nu foarte multi km.

Verificare cu tester

Chiar daca masina nu are martori aprinsi in bord, o testare auto iti poate spune multe despre incidentele anterioare ale masinii. O testare auto Bucuresti consta in verificarea componentelor electronice ale motorului, cutiei de viteze automate, a bordului si a instalatiei electrice in general.

Constatare mecanica

Inainte de a ajunge la constarea mecanica, este important sa conduci masina si sa asculti orice sunet suspect care vine din zona rotilor, a cutiei de viteze, a franelor. Este important sa efectuezi o constatare mecanica deoarece masina este urcata pe elevator si poti observa eventualele defecte pe sub masina, rugina, scurgeri de ulei. Deasemeni mecanicii trag de roti cat masina este pe elevator si de aici poti afla daca exista probleme la sistemul de directie.

Verificare VIN

Cu ajutorul Vin-ului sau vehicle identification number poti afla kilometrajul real al unei masini second hand si istoricul daunelor. O simpla cautare dupa VIN pe google poate fi de folos dar recomandam variantele platite (2-5 euro) pentru ca cele free nu sunt foarte exacte.

Verificare acte

Chiar daca masina corespunde din toate punctele de vedere si esti gata sa o cumperi, nu uita de acte. Sunt pline forumurile de cazuri in care vanzatorul nu avea la dosar certificatul fiscal si cumparatorul nu a putut inmatricula masina pe numele sau. Nu credeti pe cuvant orice strain care pare ca are o poveste credibila. Daca nu poate furniza toate actele la vanzarea unei masini, sunt mari sanse sa fie o teapa la mijloc.

Mai stii si alte metode de a verifica o masina second hand ca sa nu iei teapa?