Reglementari noi si acte necesare Rabla 2018
26/02/2018
Este oficial: ITP valabil pentru masinile inscrise la Rabla 2018
09/03/2018
Arata tot

Statiile CB – caracteristici si specificatii de indeplinit

Din nevoia de a fi mereu informati cu privire la trafic, conducatorii auto investesc in statiile de emisie – receptie, cele care fac posibila satisfacerea acestei nevoi. Acestea constituie statii in banda libera de 27 Mhz, cunoscute si ca Citizen Band – CB. In cele mai multe state din Europa si inclusiv in Romania, este alocat un numar de 40 de canale in banda respectiva, acestea putand emite liber cu cel mult 4 W modulatia FM. Pana in prezent nu exista nici un fel de modalitate legala prin care sa fie acceptate modele cu puteri mai mari, respectiv care sa functioneze in alte moduri de lucru.

In special transportatorii rutieri utilizeaza statiile in mod intens pe canalul 22 mod FM, ca sa schimbe diverse informatii cu privire la trafic. In acest sens sunt necesare dispozitive de calitate, stabile si eficiente, iar magazinul online pieseautocamioane.ro reuseste sa raspunda cu succes acestor cerinte. In cadrul site-ului sunt disponibile modele diverse de statii CB, dedicate celor interesati de o investitie in acest sens.

In functie de modele, raza de actiune este de 5 – 15 km. Sunt utilizate cu incredere de un numar crescut de conducatori auto care doresc mai ales sa evite problemele generate de organele de politie, dar si cele legate de aglomeratie.

 In ceea ce ii priveste pe conducatorii masinilor mici, acest dispozitiv reprezinta un instrument complementar binecunoscutului detector de radar.

Despre caracteristicile statiilor CB

Iata care sunt caracteristiciile tehnice ale unei statii CB si ce trebuie sa stie cei care doresc sa faca o astfel de investitie. Sunt aspecte tehnice obligatorii de avut in vedere.

Pentru inceput, sensibilitatea la receptie este cel mai important parametru. In functie de gradul de sensibilitate statia poate detecta semnale mai puternice sau mai slabe. Producatorul este cel care specifica acest aspect in descrierea tehnica a produsului, iar mentiunea se face prin masura uV – micro-volti. Intotdeauna puterea mentionata trebuie sa fie de 4W FM.

Citeste si: Cele mai accesibile modele de statii auto

Cumparatorul trebuie sa stie ca va fi intotdeauna suficienta modulatia pentru info – trafic FM. In ceea ce priveste butoanele si indicatoarele din dotarea dispozitivului, reprezinta o optiune sigura cele ce fac utilizarea simpla si usoara. Asta inseamna ca trebuie sa existe butoanele pentru schimbarea canalelor, cel pentru reglarea volumului – squelch, precum si indicatorul de canal. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu functia squelch, aceasta constituie o modalitate de a controla statia atunci cand nu se receptioneaza nimic, pastrand un nivel de zgomot redus, activand-o in momentul in care receptioneaza transmisii.

De obicei este necesara reglarea deasa a acestui controler, dupa tipul de antena de care dispune statia, precum si de zgomotul electroelectric ambiant.

Tot in dotarea unor statii CB pot exista si alte diverse butoane, insa al caror rol nu este esential, ci de cele mai multe ori inutil. Depinde de preferintele fiecarui utilizator care va fi modelul cel mai potrivit.

Eficienta statiei va depinde in mare masura de componentele pe care le are in dotare. Antena este fara doar si poate una cu rol esential, deci iata ce trebuie stiut cu privire la alegerea unui model corespunzator. Reprezinta un element responsabil cu captarea si emiterea de unde radio. Oricat de performanta ar fi o statie sau oricat ar costa, niciodata nu se va ridica la asteptarile utilizatorului daca nu dispune de o antena corespunzatoare. Cumparatorul trebuie sa le orienteze in alegerea sa dupa inaltime, modul de prindere, puterea pe care o suporta, precum si dupa cum se calibreaza. In cazul statiilor CB, necesare sunt acele modele cu lungimea de 2.75m. Cel putin asta este teoria, pentru ca in practica ar fi prea mare, insa cu ajutorul unei bobine se compenseaza si acest aspect. Conteaza foarte mult lungima antenei, pentru ca in functie de aceasta creste sau scade eficacitatea dispozitivului.

In ceea ce priveste modalitatea de prindere, este indicata folosirea unei talpi magnetice sau a uneia cu montura fixa. Acest element prezinta avantajul ca poate fi demontat oricand. De asemenea, este de preferat pentru ca ofera rezistenta in cazul vitezelor mari.

Urmatorul pas de indeplinit este reglarea antenei. Diversele modele de statii CB existente pe piata au avut in vedere dotarea cu antene de 50 ohmi. Cand exista diferente de impedanta, rezulatul consta in transferul de putere insuficient din statie in antena. Altfel spus, doar o parte a puterii este radiata prin antena, restul intorcandu-se in statie. Nu este de dorit deci o antena necorespunzatoare pentru ca utilizatorul va obtine un randament la emisie destul de scazut. Iata deci de ce este vitala reglarea adecvata a antenei. Recomandarea expertilor din spatele site-ului pieseautocamioane.ro este de a realiza reglajul unei statii CB numai dupa ce a fost finalizata montarea sa.

Pe piata se gasesc statii fixe, mobile si portabile. Cele mai indicate sunt cele mobile, fiind special realizate pentru masini.

Citeste si: Acte necesare pentru ITP

Ce spune legea despre statiile modificate, mai puternice, respectiv despre utilizarea de amplificatoare? Sunt multi care inca au nelamuriri cu privire la acest aspect. Este adevarat ca legal este permisa o putere de 4W FM, insa in realitate nimeni nu verifica acest aspect.

Intr-adevar exista statii care vin cu puteri mai mari din fabrica. Aceste sunt cunoscute ca fiind statii de export. De asemenea, se gasesc si acele modele care permit realizarea unor modificari asupra lor, fara prea mare efort. In cazul acestora, producatorii au avut in vedere includerea unei rezerve de putere in dotarea produselor.

O alta recomandare din partea expertilor mentionati este de a evita pe cat de mult posibil statiile la mana a doua. Acestea ar putea fi modificate, deci nu vor garanta eficienta dorita. Maximum de putere recomandat este cel de 30, W fiind de altfel mai mult decat suficient. Orice depaseste valoarea mentionata nu va face decat sa transmita la distante mai mari, insa in schimb nu va putea receptiona nimic.

Nici preamplificatoarele la receptie nu sunt recomandate, pentru ca acestea vor amplifica totodata si zgomotul de fond. Mai ales daca statia utilizata va fi una slaba, aceasta va fi complet acoperita.

Iata care sunt aspectele pe care cei ce intentioneaza sa investeasca intr-o statie CB trebuie sa le cunoasca. Dupa ce sunt stabilite nevoile si preferintele, fiecare poate comanda modelul dorit de pe pieseautocamioane.ro, unde se gasesc asemenea produse disponibile la preturi rentabile.

Tudor
Tudor
Car addict. Ex BMW Driver. Autonapoca writter.

Like us on Facebook!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai recente stiri auto, poze si video.