Tot ce trebuie sa știi despre statiile de lipit

Statiile de lipit sunt dispozitive electrice destinate instalarii si lucrarilor de dezmembrare in domeniul electronicii folosind ciocane de lipit sau de incalzire cu infrarosu.

Fierul de lipit uzual cu varf de cupru nu este foarte potrivit pentru lipirea placilor moderne cu instalare SMD. Puteti sa o utilizati, probabil, pentru lipirea aparatelor de uz casnic si din cand in cand a placilor cu circuite imprimate cu componente de plumb.

Pentru instalarea si repararea electronicii moderne, statiile de lipit sunt din ce in ce mai folosite, acestea castigand o mare popularitate chiar si in randul inginerilor profesionisti in domeniul electronicii.

Cea mai recenta tendinta in dezvoltarea sistemelor de lipit pentru instalarea manuala este controlul termic dinamic. Esenta abordarii este ca pentru lipire de inalta calitate a placilor de baza moderne, care pot contine simultan atat contacte miniaturale foarte usoare cat si contacte cu capacitate mare de caldura, nu este suficienta mentinerea pur si simplu a temperaturii varfului de lipit predeterminata. Este necesar sa controlati dinamica incalzirii, in caz contrar contactele usoare se vor supraincalzi rapid, iar cele grele vor fi lipite prea slab. Controlul dinamic al temperaturii se realizeaza cu ajutorul selectiei automate constante a puterii fierului de lipit, in functie de capacitatea de caldura a contactului sudat, pe care statia o determina din viteza de deviere a temperaturii de la cea aferenta.

Statii de lipit de contact si fara contact

Toate statiile de lipit pot fi impartite in doua categorii majore. Statiile de contact sunt, in esenta, unelte de lipit obisnuite, controlate de o unitate electronica. Anterior, acest design a fost asemanat cu un fier de lipit cu un termostat. Tehnologia lipirii este la fel ca cea a unui simplu fier de lipit, folosit de aproape toti amatorii de inginerie si instalatorii profesionisti.

Prin principiul controlului, toate statiile de lipit sunt impartite in analogice si digitale. In statiile analogice, stabilizarea temperaturii se efectueaza in conformitate cu principiul pornirii/opririi: la atingerea temperaturii setate, incalzitorul este oprit. Temperatura a scazut, incalzitorul porneste – incepe incalzirea. De fapt, un releu electromagnetic conventional poate controla incalzitorul. Cu aceasta metoda de control, este adesea posibila supraincalzirea fierului de lipit. Precizia intretinerii temperaturii este scazuta.

In statiile de lipit digitale, controlul temperaturii este efectuat de catre un controler PID implementat printr-un dispozitiv software in microcontroler . Procesul de reglare este acelasi, insa putin mai eficient, dar puterea furnizata incalzitorului variaza. Daca varful fierului de lipit s-a racit putin sub temperatura setata, atunci puterea de incalzire necesara nu este mare, astfel incat acesta va avea inca timp sa se incalzeasca, dar nu va „sari” peste temperatura setata.

Cand in procesul de lipire a pieselor masive temperature scade mai repede, diferenta dintre temperatura setata si cea curenta este mare. Pentru a „recupera” rapid temperatura setata, controlerul PID creste proportional puterea de incalzire. Fireste, metoda digitala de mentinere a temperaturii este mai precisa decat metoda analogica.

Dimensiunile si greutatea unei statii de lipit:

  • Latime – Latimea reala a statiei de lipit depinde de unitatea electronica si de prezenta suportului pentru montarea pistolului cu aer cald. De regula, dispozitivele au dimensiuni mici, ceea ce faciliteaza foarte mult lucrul cu ele.
  • Lungime – Lungimea reala a statiei de lipit depinde de configuratia dispozitivului si de lungimea fierului de lipit. Cu cat fierul de lipit este mai lung, cu atat este mai dificil sa-l patrunda.
  • Dimensiunile marfurilor ambalate – Trebuie avut in vedere faptul ca dimensiunile marfurilor ambalate depasesc dimensiunile marfurilor fara ambalaj.
  • Greutate de transport – Greutatea reala a marfurilor in forma ambalata va fi putin mai mare decat greutatea produsului in sine fara ambalaj.
  • Greutate – Greutatea reala a statiei de lipit depinde de model, dar chiar si cele mai grele nu depasesc 2 kg. Greutatea celor mai mici incepe de la 200 gr.
  • Inaltime – inaltimea reala a statiei de lipit depinde de configuratia dispozitivului. Cel mai adesea nu depaseste 100 mm.

Pentru amatorii de radio si profesionistii implicati in repararea telefoanelor inteligente, a tabletelor si a altor dispozitive electronice, este de dorit achizitionarea unor astfel de echipamente speciale cum ar fi statia de lipit termica Baku 898D . Cu ajutorul sau, este posibil sa simplificati si sa accelerati in mod semnificativ procesele de lipire, pentru a aduce calitatea conexiunilor la un nivel complet nou.

Compania din Polonia Transfer Multisort Elektronik Sp, TME, este de multi ani lider in randul comerciantilor de echipamente de lipit. Inginerii si tehnologiile recunoscute pe plan international considera ca produsele TME reprezinta un standard real de calitate, demonstrand cat de fiabile, corecte si sigure ar trebui sa fie echipamentele de lipit.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.