Tu stii cat de sigur este scaunul auto pentru copilul tau?

Stiati ca si scaunele auto sunt testate in caz de impact, la fel cum sunt testate si masinile prin organismul independent EuronCAP? Pentru scaunele auto, exista 2 teste care conteaza si anume testarea efectuata de ADAC (cel mai mare club automobilistic din Europa) si Swedish Plus Test (testul suedez).

Adac testeaza diverse modele de scaune care sunt disponibile si pe piata din Romania, atat scaun auto cu isofix cat si fara acest sistem de prindere. In cazul Swedish Plus Test se testeaza doar scaune auto amplasate cu spatele la sensul de mers (rear facing).

Testul ADAC

Testul ADAC este cel mai cunoscut și important test din Europa pentru sistemele de reținere pentru copii. O dată sau de două ori pe an, ADAC testează scaune auto copii din fiecare grupă într-o simulare de accident cu impact frontal, precum și cu impact lateral.

Citeste si: Ghid complet pentru a alege cel mai bun scaun auto

Impactul frontal este testat la 64 km/h și impacturile laterale la 50 km/h. Pentru a simula diferitele grupe de vârstă/greutate a copiilor, se utilizează manechine de diferite dimensiuni.

În plus față de aspectul privind siguranța, manevrabilitatea și ergonomia, curățarea și calitatea execuției, precum și substanțele nocive sunt criterii suplimentare de testare la care este supus un scaun auto, printr-o examinare atentă.

Citeste si: Review Sante Fe (2006-2012)

Clasificarea urmează sistemul german de notare școlară, și anume „sehr gut” (foarte bine), „gut” (bine), „befriedigend” (satisfăcător), „ausreichend” (suficient) și „mangelhaft” (nesatisfăcător).

Swedish Plus Test

Testul suedez de siguranta este singurul din lume care testeaza scaunele de masina luand in considerare presiunea asupra gatului. Testul a fost dezvoltat in colaborare dintre VTI, NTF (Swedish National Society for Road Safety), Folksam, SIS (Swedish Standard Institute), Volvo si reprezentanti ai producatorilor de sisteme de siguranta pentru copii.

In testele la care sunt supuse scaunele de masina pentru a respecta Standardul ECE R44/04 nu se masoara efectul unui accident asupra gatului copilului. Atfel, testul suedez masoara si acest indice, reprezentand o masura suplimentara de caracterizare a scaunelor cu adevarat sigure pentru copii.

Conform testelor de impact, copilul aflat in pozitia rear facing (cu spatele la directia de mers) se afla de cinci ori mai in siguranta decat cel aflat in pozitia cu fata la directia de mers.

Cum se instaleaza un scaun auto pentru copii in masina

Conform unui studiu, se pare că 3 din 4 scaune auto nu sunt instalate în mod corect, așa că ne-am gândit să vă spunem ce trebuie să urmăriți, astfel încât să nu întâmpinați probleme atunci când trebuie să instalați un scaun auto în mașină.

Poziționarea în mașină și orientarea scaunului auto

–       Scaunele auto pentru bebeluși trebuie să fie poziționate cu spatele la direcția de mers și întotdeauna pe locul din centrul banchetei din spate a mașinii.

–       Încercați să mențineți poziția scaunului cu spatele la direcția de mers cât mai mult posibil, specialiștii recomandă până când copilul împlinește 2 ani sau până când acesta atinge limitele de înălțime și greutate superioare recomandate pentru scaunul respectiv.

–       Când copilul crește poate folosi un înălțător auto și centurile de siguranță ale mașinii.

–       Până la vârsta de 12 ani copiii nu trebuie să stea pe locul din față al mașinii (locul pasagerului).

Citeste si: Acte necesare recuperare taxa auto

Sfaturi pentru o instalare corectă a scaunului auto

–       Citește instrucțiunile de folosire și manualul de utilizare al scaunului; dacă acestea nu sunt suficient de clare, contactează producătorul sau importatorul scaunului.

–       Folosește sistemul ISOFIX. Dacă mașina este dotată cu acest sistem, achiziționează un scaun cu ISOFIX și beneficiază de toate avantajele lui.

–       Dacă instalezi un scaun orientat cu spatele la direcția de mers, asigură-te că este așezat cât mai lipit de banchetă. Același lucru este valabil și pentru scaunele orientate cu fața spre direcția de mers. Pentru ca scaunul auto să fie cât mai bine așezat în scaunul mașinii, apasă cât poți de tare baza scăunelului, astfel încât să iasă tot aerul din perna de sub el.

–       Când folosești un scaun fără sistem ISOFIX, verifică dacă centurile mașinii trec corect prin toate punctele de prindere și strânge centura cât poți de bine, astfel încât să nu alunece. Scaunul auto nu trebuie să se miște mai mult de 2,5 cm în față, spate sau lateral.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.