Amenzile de circulatie pot fi achitate în termen de 48 de ore (două zile lucrătoare) de la data primii procesului-verbal de constatare a contravenţiei. Daca va incadrati in cele 48 ore achitati jumatate din valoarea amenzii. Dupa cele 2 zile, amenda trebuie achitata integral.
Unde se achita amenzile de circulatie ?
Conform legii, amenzile de circulatie se pot plati:
- pe loc agentului constatator daca amenda se incadreaza în cuantum de până la 20 puncte-amenda. În acest caz, poliţistul trebuie să elibereze şoferului: chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii în care se menţionează data, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită, actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, numele, prenumele şi semnătura agentului constatator.
- la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori a altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază funcţionează acestea, de cetăţenia, domiciliul, sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei;
- la sucursalele CEC;
- la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României;
- online, pe ghiseul.ro. Se poate realiza un cont online pe baza CNP-ului si a unui card bancar valid. De retinut ca pe site se precizeaza ca „in cazul in care institutia aleasa de dumneavoastra nu se afla in localitatea unde aveti domiciliul, aveti obligatia de a duce dovada de plata la institutia din localitatea unde aveti domiciliu.”
- cu ajutorul aplicatiei Auto.ro. Detalii aici: http://www.auto.ro/amenda
Citeste si: Ghid contestare amenda de circulatie
Important! Daca ai platit amenda in alt loc, decat la ghiseul autoritatii publice locale din localitatea unde ai primit amenda, trebuie ca în termen de 15 zile, trebuie să predai o copie de pe chitanţa de plată a amenzii agentului constatator sau să o trimiţi prin poştă unităţii de poliţie din care agentul de circulaţie face parte (instituţie menţionată în antetul procesului-verbal de contravenţie). Nu trimiteti chitanta de plata in original ci pastrati-o in caz ca dovada platii nu se inregistreaza in sistemul informatic al autoritatilor locale si va trebui sa aveti originalul chitantei.