Despre leasingul auto
08/01/2016
Martori bord BMW E46
22/01/2016
Arata tot

Rolul si funtionarea unei sonde lambda

Sonda lambda este un senzor situat pe tubulatura de evacuare a masinii si este conectat la calculatorul central al masinii ( ECU ). Sonda lambda functioneaza ca si un conductor electric, doar ca intensitatea difera in functie de cantitatea de oxigen care trece prin senzorul lambda.

La ce este utila sonda lambda

Chiar daca la prima  vedere nu pare sa fie o piesa extrem de importanta, lucrurile nu stau deloc asa. Sonda lambda este foarte importanta pentru buna functionare a motorului masinii.  Pentru a evita probleme ce pot sa apara la motor din cauza acestei sonde, este indicat ca soferii sa se asigure ca functioneaza cum trebuie. Desigur ca senzorul nu este verificat de sofer, pentru ca nu toata lumea are ustensilele necesare si nu toti stiu cum. In acest sens este recomandat ca la un interval de aproximativ 2 ani sa fie verificata intr-un service auto specializat. Deoarece este un senzor care se monteaza pe tubulatura de evacuare, in mod logic este in stransa legatura cu normele de poluare si cu mediul inconjurator. Cu alte cuvinte, aceasta sonda masoara cantitatea de oxigen care se afla in gazele evacuate de autoturismul Dumneavoastra.

Citeste siActe necesare redobandire certificat inmatriculare

De ce se strica sonda lambda

In cazul in care motorul masinii nu functioneaza in cei mai buni parametrii si consuma ulei, va emite o cantitate destul de mare de fosfor. Sonda lambda se poate defecta mult mai repede daca este afectata de o cantitate mare de fosfor. Acest senzor este unul destul de pretentios. Se poate defecta chiar si din cauza carburantului. Asadar, eset recomandat sa alimentati masina doar cu un carburant de calitate, chiar daca este putin mai scump. De asemenea, sonda lambda se mai poate defecta si din alte cauze care nu tin neaparat de starea masinii si aici amintim: sarea ( in special in perioadele de iarna cand se imprastie material antiderapant pe sosea ), apa sau uleiul.

Vezi aici cat costa o sonda lambda pentru masina ta.

Cum va puteti da seama ca s-ar putea ca sonda lambda sa fie defecta

  • Atunci cand motorul nu mai are aceea zvacnire ( nu mai trage ), desi aparent nu are nicio problema, s-ar putea ca sonda lambda sa fie defecta.
  • Cand obeservati ca aveti un consum de carburant mai mare ca de obicei, la fel s-ar putea ca sonda lambda sa fie defecta.
  • De asemenea, cand motorul merge neregulat si are fluctuatii de turatie, este posibil ca sonda lambda sa fie defecta.

Citeste siReview Dacia Logan

De ce este important sa inlocuiti sonda defecta

In afara de faptul ca masina nu va functiona in parametrii normali, exista riscul ca si catalizatorul sa se strice. Emisiile de dioxid de carbon vor fi cu mult peste limitele admise, ceea ce nu este tocmai in regula.

Este  bine de stiut ca sonda difera in functie de automobil si unele masini pot sa aibe chiar si 2 sonde. Specialistii din domeniul auto recomanda ca aceasta sonda sa fie verificata periodic ( la 2 ani sau la 30.000 km ).

Tudor
Tudor
Car addict. Ex BMW Driver. Autonapoca writter.

Like us on Facebook!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai recente stiri auto, poze si video.