Au fost schimbate regulile privind inspectia tehnica a masinilor

La cerinta Comisiei Europene au fost modificate regulile privind inspectia tehnica periodica a masinilor. Proiectul introduce trei tipuri de deficiențe constate la inspecția tehnică: minore, majore, respectiv periculoase.

Cea mai importanta schimbare la inspecția tehnică periodică, este faptul ca daca sunt constatate doar deficiențe minore, se consideră că inspecția a fost trecută, iar vehiculul nu mai este supus din nou inspecției.

Prin deficiențe minore se va înțelege deficiențele care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului, precum și alte neconformități minore.

Citeste si: Ce trebuie sa faci pentru a lua ITP-ul din prima.

Deficiențe majore vor fi cele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic, precum și alte neconformități mai importante, iar deficiențele periculoase vor fi cele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

Alta modificare interesanta se refera la masinile folosite la scolile de soferi care nu vor mai trebui sa faca ITP-ul anual, cum era pana acum. Aceasta regula va fi aplicată doar autovehiculelor destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de 8 locuri pe scaune și autovehiculelor utilizate pentru transportul de persoane în regim de taxi și în regim de închiriere.

Citeste si: Cele mai des intalnite greseli la examenul auto

Noile reguli vor fi valabile din 20 mai 2018, având în vedere că legea trebuie aprobată și de Parlament.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.