Utilitatea încălzitoarelor staționare

Ne pândește iarna cu frig și ger, dar noi o așteptăm gata pregătiți cu aparate de încălzire auxiliare. Vă prezentăm un sistem care oferă o alternativă optimă a încălzirii habitaclului camionelor în staționare sau în șederi mai lungi, de peste noapte. Liderii producători pe piață, Eberspächer și Webasto ambele distribuie încălzitoare staționare cu funcționare pe bază de apă și pe aer.

Aceste sisteme oferă șoferului căldura și confortul necesar la locul de muncă mobil, cresc siguranța pe drum și asigură o eficiență sporită. Încălzitoarele staționare sunt o soluție excelentă pentru șoferii care conduc multe ore și petrec nopțile în cabină, fără să folosească mari cantități de carburanți pentru generarea căldurii, mai ales că aceste sisteme au un mare atu: comparabil cu zgomotul generat de motor sunt foarte silențioase, ceea ce nu e de ignorat în timpul somnului.

În mod special în timpul iernii, încălzitoarele auxiliare se asigură că geamurile mașinii sunt dezghețate și gata de conducere, prin urmare, este garantată o vedere clară a drumului. Ambele sisteme sunt, de asemenea, adecvate pentru încălzirea compartimentelor de transport de marfă.

Fiecare are avantajele ei:  încălzitoarele în staționare pe bază de apă funcţionează independent de motor şi au beneficii multiple: pre-încălzesc lichidul de răcire din circuit și apoi habitaclul vehiculului.
Încălzitoarele sunt integrate în circuitul de răcire a motorului. Energia termică obţinută din arderea combustibilului din arzător este preluată de schimbătorul de căldură şi transmisă în interiorul maşinii. Motorul este încălzit prin căldura reziduală din apa de răcire. Pe timpul verii, poate fi folosit pentru ventilarea și recircularea aerului din habitaclu.  În comparație cu încălzitoarele auxiliare bazate pe aer, avantajul celor pe bază de apă este acela că și ele încălzesc motorul în proces, sporind astfel performanța de pornire.

În cazul sistemelor pe aer, care în majoritatea cazurilor sunt montate în cabină, și trag aerul din habitaclu printr-o suflantă și o încălzesc, cele mai importante avantaje sunt consumul redus de energie, adecvat pentru perioade lungi de încălzire cu vehiculul staționar (pauze lungi, ședere peste noapte), temperatura de cameră pre-selectabilă, furnizarea imediată de căldură după încălzire, pornirea încălzirii de către temporizator sau telecomandă radio.

De exemplu, încălzitorul staționar Eberspächer Airtronic D2, 12V, cu o putere de încălzire 1200W, e un sistem de încălzire staționară, care vine cu îmbunătățiri remarcabile față de generațiile anterioare, atât din punct de vedere al performanțelor tehnice cât și din perspectiva montajului. Aeroterma Eberspacher Airtronic poate fi montată atât pe autovehiculele cu motoare diesel, cât și pe cele alimentate cu benzină. Produsul vine în patru variante: B2, D2, B4 și D4. Eberspächer a reușit să reducă cu 14% dimensiunile încălzitorului staționar Airtronic. Cu dimensiuni mai mici, acesta poate fi montat fără probleme chiar și în cabinele mai mici sau mai aglomerate. Producătorul recomandă montarea încălzitorului la orizontală, în măsura posibilităților, fie sub pat, fie sub scaunul din dreapta, fie în zona din spate a cabinei, folosind un suport conceput special în acest sens.

Citeste si: Probleme des intalnite la Dacia Duster

Pe lângă dimensiunile reduse și montajul ușor, sistemele de încălzire pe aer Airtronic 2 sunt extrem de eficiente în privința consumul de carburant: în condițiile unei capacități de încălzire de 1200 W, care asigură un flux de aer de 60 kg/h, Eberspächer Airtronic D2 reușește să mențină consumul de combustibil la doar 0,15 l/h. Încălzitorul staționar Airtronic D2 este de asemenea și multifuncțional. Pe lângă căldura oferită în sezonul rece, vara poate fi folosit pentru ventilare. În același timp, poate fi folosit cu succes și la controlul temperaturii pentru transporturile mărfurilor sensibile, având capacitatea să mențină constant o temperatură presetată.

Încălzitorul în staționare  Webasto Air Top 2000 STC, cu alimentare 12V, încălzire 2 kW aduce un plus de confort și eficiență față de alte produse existente pe piață. Având o aplicabilitate foarte vastă, încălzitorul în staționare (cunoscut și sub denumirile siroco, aerotermă sau chiar webasto) este un produs versatil și ușor de montat și utilizat. Acest încălzitor staționar este extrem de silențios, durabil și robust, construit din materiale de calitate și dimensiuni reduse pentru un încălzitor staționar cu întreținere ușor de realizat mulțumită paletei largi de piese de schimb, a capacității de auto-diagnoză și rețelei de service la nivel mondial.

Citeste si: Senzorul CUB – recomandarea specialiștilor pentru sistemele de monitorizare a presiunii din anvelope

Prioritățile dvs. personale decid ce tip de încălzire este cel potrivit pentru vehiculul dvs., dar totodată trebuie să luați în considerare și cerințele tehnice (spațiul pentru instalare) . Încălzitoarele auxiliare satisfac, de asemenea, o varietate de cerințe de siguranță, astfel încât autovehiculul să fie întotdeauna sigur în conducere, de asemenea ajută și la reducerea consumului de combustibil prin preîncălzirea motorului, ungerea motorului se face mai ușor și emisiile de noxe se reduc și ele, așadar problemele cauzate de uzură la motor apar mai rar și din cauza pornirii motorului pe cald reduce emisiile poluante cu aproximativ 60%. Mai puțină poluare este, prin urmare, unul dintre argumentele în favoarea utilizării unui încălzitor auxiliar.