Ce reprezinta sistemul Isofix la scaunele auto pentru copii

ISOFIX este un sistem standard international care va permite sa montati un scaun auto pentru copii direct intr-un autovehicul fara a folosi centura de siguranta a masinii. Acest sistem a aparut in anii 90 ca si solutie pentru montarea sigura si rapida a scaunului auto pentru copii.

Cu toate acestea acest sistem de prindere a devenit mai popular abia in jurul anului 2006 cand masinile noi fabricate aveau in dotarea standard acest sistem. Pentru masinile fabricate inainte de acest an este necesara o verificare prealabila intrucat este foarte posibil ca masina sa nu aiba acest sistem integrat. In cazul in care autoturismul nu este dotat cu sistem de prindere Isofix, nu este recomandata achizitionarea unui scaun auto cu Isofix intrucat acesta nu va putea fi montat corespunzator si astfel nu va oferi siguranta copilasului.

Citeste si: Ghid complet pentru a alege cel mai bun scaun auto

Cum poti sa stii daca masina ta este echipata cu Isofix

Primul si cel mai simplu lucru pe care il puteti face este sa treceti mana de-a lungul imbinarii pe bancheta din spate unde pe langa faptul ca ar trebui sa gasiti o eticheta cu sigla Isofix pe ea veti putea simti cele doua puncte de atasament intre spatar si sezut.

Citeste si: Cum alegem corect scaunele auto pentru copii

O alta varianta ar fi sa consultati site-ul oficial al producatorului scaunului auto. Multi dintre ei au pe site o lista in care sunt specificate modelul si marca de masina care au in dotarea acest sistem si, cu care este compatibil scaunul auto.

Manualul masinii dvs. ar trebui sa spuna, de asemenea, daca este echipat cu Isofix si unde este localizat acest sistem.

Pentru majoritatea masinilor, sistemul Isofix este localizat doar pe bancheta din spate a masinii, insa exista modele la care acest sistem se regaseste si pe scaunul din fata a pasagerului.

Cum functioneaza sistemul de prindere Isofix

Scaunele auto cu ISOFIX sunt prevazute cu doua brate metalice ce au rolul de conectori. Acestea se regasec pe partea din spate a scaunului, pe care se agata, se fixeaza pe barele de  metal ce sunt fixate pe cadrul autovehiculului intre sezut si spatar.

Citeste si: Cum sa cumperi un scaun auto in functie de varsta copilului

Prin impingerea scaunului inapoi pe aceste puncte de ancorare, scaunul se blocheaza direct pe sasiul vehiculului dumneavoastra.

Este sistemul de prindere cu Isofix mai sigur

In principiu, raspunsul la aceasta intrebarea este „da”. Atata timp cat scaunul auto este instalat corect cu ajutorul sistemului Isofix ofera siguranta mai mare fata de sistemul de prindere cu centurile auto. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca in majoritatea cazurilor, scaunele auto cu prindere cu ajutorul centurilor nu sunt instalate corespunzator. Principala cauza a acestui neajuns nu este nerespectarea traiectoriei centurii pentru o montarea corespunzatoare ci lipsa tensionarii acesteia. Din acest motiv foarte multi parinti apreciaza si sunt dispusi sa investesca tot mai mult in scaune auto cu sistem de prindere isofix.

Ce scaun auto cu Isofix sa aleg

Asadar, daca ai verificat si masina ta este prevazuta cu Isofix, atunci cu siguranta ar trebuie sa achzitionezi un astfel de scaun auto. Oferta de pe piata este relativ vasta, astfel incat exista variante de scaune auto cu isofix pentru toate bugetele. Unul dintre cele mai apreciate scaune auto cu isofix recomandat de la 0-36 kg este scaunul auto Every Stages FX de la Joie. Cei cu buget mai redus dar care isi doresc un scaun auto cu isofix se indreapta de obicei spre modelul de scaun auto rotativ Nova Isofix de la Coccolle care este deasemenea recomandat de la 0 la 36 kg. Ambele modele reprezinta o investitie pe termen lung intrucat pot fi folosite de la nastere si pana la 12 ani.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.