Cum sa cumperi un scaun auto pentru copii in functie de varsta copilului

Cum sa cumperi un scaun auto pentru copii in functie de varsta copilului

Varsta copilului ar trebui sa fie factorul principal dupa care sa te ghidezi atunci cand trebuie sa cumperi un scaun auto pentru copii. Principalul motiv pentru achzitionarea scaunului auto este  cu certitudine siguranta copilului in trafic insa confortul este foarte important de asemenea.

Asadar, atunci cand trebuie sa achizitionati un scaun auto pentru copil, ganditi-va in primul rand la nevoile copilului in conformitate cu varsta. Nu va lasati pacaliti de clasificarea scaunelor auto in functie de greutatea copilului. Aceasta clasificare se vrea sa fie una orientativa si are la baza anumite caracteristici comune ale scaunelor ce fac parte din grupa respectiva.

Citeste si: Ghid complet pentru a alege cel mai bun scaun auto

Incadrarea unui scaun in grupa 9-18 kg, nu inseamna ca nu sustine o greutate mai mare de 18 kilograme. De sustinut sustine, insa un copilas de 25 kg, probabil nu va sta la fel de comod in el ca unul de 12 kilograme.

Citeste si: Tu stii cat de sigur este scaunul auto pentru copilul tau?

Daca luam in calcul varsta copilului atunci cand alegem un scaun auto, caracteristicile acestuia din punct de vedere al confortului copilului ar trebuie sa primeze imediat dupa siguranta.

Din acest motiv e bine sa va documentati foarte bine cu privire la caracteristicile unui scaun auto inainte sa il achizitionati si sa nu va lasati ghidati doar de incadrarea acestuia intr-o anumita grupa.

In general clasificarea pe grupe se face in functie de anumite caracteristici comune. Spre exemplu toate grupele de scaune auto care sunt recomandate de la 0+ trebuie sa se monteze cu spatele catre directia de mers si sa aibe pozitie de somn. Scaune auto cu pozitie de somn sunt si toate modelele incadrate in grupele  9-18kg si 9-25 kg, insa acestea se monteaza doar cu fata catre directia de mers.

Cea mai inselatoare dintre grupe de scaune auto este insa grupa 9-36 kg, care cuprinde o gama foarte mare de modele cu o caracteristica comuna si anume prezenta centurilor proprii ale scaunului.

Citeste si: 5 modele de scaune auto pentru copii sub 300 lei

Este insa lesne de inteles, ca un copil de 11 luni, nu va sta la fel de comod intr-un scaun din grupa 9-36 kg, ca si un copil de 10 ani, spre exemplu. Din acest motiv, la aceasta grupa de scaune auto este foarte important sa va uitati daca scaunul este prevazut cu spatar reglabil. Daca pozitia cu fata spre directia de mers si centurile proprii ale scaunelor ce fac parte din aceasta grupa este obligatorie, spatar reglabil se intalneste la putine dintre ele. Va puteti da seama daca acest spatar reglabil este prezent, prin simplu fapt daca sezutul este  asezat pe o baza. Lipsa acestei baze ce permite sezutului sa culiseze in fata, aplecand spatarul in spate, denota un spatar fix. Un astfel de scaun auto cu spatar fix, desi corespunzator ca numar de kilograme conform incadrarii, nu este nicidecum recomandat pentru copii mai mici de 3 ani, care, dupa cum stim cu totii, mai motaie la drum.

Asadar inainte de a alege un scaun auto pentru copil, analizati nevoile acestuia in functie de varsta, si doar apoi orientati-va spre o grupa de scaune auto, de unde veti alege un model in conformitate cu caracteristicile de care aveti nevoie.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.